Shopping2020: Stijgende ecommerce funest voor milieu

27 januari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

E-Commerce is een regelrechte aanslag op het milieu. Consumenten realiseren zich nauwelijks wat de verstrekkende ecologische gevolgen van online winkelen zijn. Expertgroep Ecologie van onderzoeks-programma Shopping2020, waar PwC voorzitter van is, constanteert dat mensen die online bestellen steeds vaker artikelen terugsturen. Daardoor neemt de CO2-uitstoot almaar toe.  

Het online shoppen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In 2012 kocht de Nederlandse consument online in voor €11 miljard. Naar verwachting zullen de online uitgaven in 2020 stijgen met €19 miljard, tot maar liefst €30 miljard. Gemak van het thuisbezorgen wordt als één van de belangrijkste redenen gegeven voor online winkelen.

Retourzendingen

De populariteit van het online winkelen brengt ook nadelige effecten met zich mee. Zo heeft het aantal retourzendingen zich binnen de kortste keren flink opgestapeld. De expertgroep Ecologie maakt onderdeel uit van het onderzoeksprogramma Shopping2020, waar zestien brancheorganisaties – waaronder retailers en belangenorganisaties – aan deelnemen. Het doel is een toekomstvisie te creëren over hoe de consument in 2020 shopt.

Stijgende ecommerce funest voor milieu

Vijf maten en drie kleuren

Volgens Linsie Meijer, projectleider van PwC, zijn de cijfers schrikbarend: “In de mode wordt ongeveer 60% weer teruggestuurd. Vrouwen bestellen jurkjes in vijf maten en drie kleuren en dan maar kijken wat het beste staat.” De managementconsultant, gespecialiseerd in onder meer Sustainability Strategy & Performance Management, stelt dat de meeste artikelen kosteloos geretourneerd worden, omdat retourkosten klanten afschrikt.

Logistieke proces

Collega Hans Schoolderman, partner bij PwC en voorzitter van de expertgroep, wijst naar het logistieke proces van beide partijen: “In de traditionele keten wordt de ecologische voetafdruk niet alleen door winkels gecreëerd, bijvoorbeeld door vrachttransport naar de winkel, verlichting, winkelinrichting, et cetera, maar ook door de consument zelf, bijvoorbeeld door het rijden naar de winkel, het gebruiken van plastic tasjes, et cetera.

Digitale 3D-paspop

Oplossingen zijn er echter ook. Zo liggen er kansen voor retailers en logistieke dienstverleners bij het bezorgproces; er kan meer gebruik worden gemaakt van centrale ophaalpunten. Een ander alternatief voor het retoursysteem is het inzetten van een digitale 3D-paspop. Die kan de consument helpen in de aankoop van kleding.

Overig nieuws van Shopping2020:

- Innopay: Nederlanders geen big spenders online
Shopping2020: Omni-channel succesformule retailers