Nieuwe speler OXEYE betreedt corporate finance markt

30 januari 2014 Consultancy.nl

De oprichting van adviesbureau OXEYE Advisors betekent een hernieuwde samenwerking tussen drie oude bekenden. Na jarenlang elders werkzaam te zijn geweest, hebben de M&A bankiers Okko Filius, Maarten Bijnen en Daniel Frijns elkaar weer gevonden in de recent opgerichte corporate finance consultancy.

Mid-market cliënten

De drie M&A consultants richten zich met OXEYE op de mid-market cliënten in met name de Benelux. De afgelopen vijftien jaar zijn de drie adviseurs bij andere bedrijven werkzaam geweest. Tot voorkort werkte Filius voor ABN AMRO, Frijns bij Oyens & Van Eeghen en Bijnen bij zijn eigen onderneming Albacore Partners. Laatstgenoemde werkte samen met junior associate Erik van der Werf, die onlangs ook de overstap heeft gemaakt naar OXEYE. De bedrijfsnaam is afkomstig van de Engelse vertaling van de vogelsoort Mees, een indirecte verwijzing naar de gezamelijke tijd van het drietal bij Mees Pierson.

OXEYE Advisors

Ondernemerschap

Het ingeslagen pad naar ondernemerschap komt niet geheel uit de lucht vallen. Filius werd door toenmalig werkgever ABN AMRO aangemoedigd te gaan ondernemen: “Bij ABN werd een grote reorganisatie doorgevoerd en besloten dat het M&A team kleiner moest worden. Dat was voor mij de aanleiding zelfstandig verder te gaan.” De focus bij OXEYE Advisors ligt op klanten in de Food & Customer en Industrial & Construction sector. Filius licht toe: “In die sectoren hebben we allemaal meer dan 15 jaar ervaring en goed contact bij zowel investeerders als bedrijven. De kunst van M&A is toch om die partijen bij elkaar te brengen.” Tegelijkertijd wil de ervaren bankier benadrukken klanten uit andere sectoren geenszins uit te sluiten.

Diepgaande sectorkennis

Het nieuwe adviesbureau onderscheidt zich naar eigen zeggen door onafhankelijk advies afkomstig van competente seniors. “Bij andere partijen zie je regelmatig veel juniors aan tafel voor het uitvoerende werk. Wij doen het gewoon zelf”, aldus Filius. Dit betekent niet dat de tarieven steevast hoger komen te liggen. Die zullen volgens Filius vergelijkbaar zijn met die van ABN AMRO. “Maar”, vervolgt de OXEYE adviseur, “Deze zijn wel flexibel. Alle betalingsvormen zijn bespreekbaar.” Ondanks de moordende concurrentie verwacht OXEYE dat het zich kan onderscheiden van de rest: “We hebben allemaal een groot netwerk, jarenlange branchervaring en diepgaande sectorkennis.”

Partners van OXEYE

Advies bij AutoBinck-deal

De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. De partner van OXEYE heeft momenteel vijf potentiële opdrachten in de pijplijn, waarvan de eerste gelijk al tot een deal heeft geleid. Consultancy.nl berichtte al eerder over de rol van OXEYE in de overname van een aantal BMW en Mini dealers door AutoBinck. De AutoBinck overname betekent de eerste grote deal voor OXEYE.

Nieuws