Deloitte, EY en OXEYE begeleiden AutoBinck BMW deal

22 januari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen

Automotivebedrijf AutoBinck heeft onlangs een akkoord bereikt over de overname van een aantal BMW en Mini dealers. Deze worden overgenomen van P.H. De Vries Beheer uit het Noorden van het land. Adviesbureaus Deloitte, EY en OXEYE zijn nauwbetrokken geweest bij de transactie. De overname wordt naar verwachting binnen zo’n vier weken afgerond.

De deal betekent een belangrijke stap voorwaarts voor AutoBinck, een gevestigde naam in de Nederlandse automotivemarkt. Het bedrijf gaat zich zodoende steeds nadrukkelijker profileren in het premiumsegment. Volgens Niek Hertsenberg, CEO Retail bij Automotive, ligt er mede dankzij de positieve ervaringen met BMW van de afgelopen jaren in Centraal-Europa een glansrijke toekomst in het verschiet.

Snelheid in dealproces

EY en OXEYE hebben een belangrijke rol gespeeld in het dealproces. Het team van Big 4 kantoor EY, dat verantwoordelijk was voor het financiële due diligence, bestond uit onder meer Edwin Dekker (dealcaptain), Eric Groenen, Ivo Middelink en Sanne Verhage.

Deloitte EY begeleiden AutoBinck BMW deal

In een reactie op de transactie laat Dekker weten content te zijn met de snelheid waarmee de deal het traject doorlopen heeft. Okko Filius van nieuwkomer OXEYE, een boutique corporate finance adviesbureau, reageert eveneens opgetogen over de snelheid van het overnameproces: “Alle partijen hebben zeer constructief bijgedragen aan deze snelheid. Het momentum van de deal is altijd prioriteit geweest en AutoBinck kan nu het succes van deze BMW en MINI dealerbedrijven waarborgen en versterken. In de afgelopen jaren zagen we wel anders in M&A processen en dit heeft deze deal tot een bijzondere en positieve ervaring voor alle partijen gemaakt.”

Daarnaast roemt Filius de goede relatie van de OXEYE consultants en het daaruitvloeiende vertrouwen: “Op basis van de goede ervaringen die AutoBinck met mij had en het onderlinge vertrouwen, hebben ze mij benaderd om deze deal te begeleiden.”

Een team van Deloitte Tax, onder leiding van Peter Overgaauw, zorgde voor het fiscale advies.