Stoelendans onder accountantsbureaus in voetbalwereld

30 januari 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De komende jaren zal er een heuse stoelendans onder accountantsbureaus in de voetbalwereld plaatsvinden. Nieuwe regelgeving die de onpartijdigheid van accountantsorganisaties moet waarborgen, heeft een grote impact op voetbalclubs en ook op de KNVB, die zullen moeten kiezen – op zoek naar een nieuwe sponsor of een nieuwe boekhouder.

Voetbal

Vanaf begin 2014 is het namelijk door nieuwe regelgeving niet langer toegestaan dat voetbalclubs hun boekhouding laten controleren door accountsorganisaties die tevens hun sponsor zijn. Diverse  voetbalclubs zijn hierdoor gedwongen om bestaande sponsorcontracten te beëindigen of te wisselen van accountant. In het NRC gaat Sam de Voogt in op de gevolgen van de regelgeving voor voetbalclubs Ajax, PSV en Vitesse, maar ook de KNVB. In het kort de belangrijkste ontwikkelingen:

Ajax, PSV en Vitesse

De boekhouding van Ajax zal vanaf 1 juli 2014 in handen komen van Big-4 accountantskantoor Deloitte, na jarenlang door BDO te zijn verzorgd. Als sponsor van Ajax zal BDO overigens niet verdwijnen. BDO is ook sponsor en accountant van PSV en bespreekt momenteel de vooruitzichten met de voetbalclub. Ook Vitesse is door de nieuwe regels genoopt over te stappen naar een andere accountant. De huidige samenwerking met accountantskantoor VWGNijhof wordt niet voortgezet.

Ajax Deloitte

PwC en KNVB

Ook de KNVB wordt betroffen door de nieuwe wet- en regelgeving. Tot en met 2016 heeft de nationale voetbalbond een doorlopend sponsoringsverdrag met PwC, die ook de boekhouding verzorgt. Tegenover het NRC geeft een woordvoerder van PwC aan: “Wij hebben begrepen dat we de jaarrekening over het boekjaar 2013-2014 nog kunnen doen, maar dat er deze zomer een keuze gemaakt moet worden”.

De meeste voetbalclubs hebben overigens nog even de tijd om een besluit te nemen. Afhankelijk van wanneer contracten met de accountantskantoren zijn ingegegaan hebben de diverse clubs transitie-regelingen met de boekhouders vastgesteld totaan 2016.