Deloitte: Wearables en eVisits techtrends voor zorg

16 januari 2014 Consultancy.nl

Over de afgelopen jaren is het gezicht van de zorgsector sterk beïnvloed door de opkomst van nieuwe technologieën. En tegen de achtergrond van het toenemende belang voor verbeterde klantenservice en zorgkwaliteit tegen lagere kosten, zal de rol van technologie in wereldwijde zorgmarkten in de komende jaren ongetwijfeld alleen maar toenemen. Voor 2014 wordt verwacht dat twee technologieën een grote impact zullen hebben op zorgketens: Wearables en eVisits, aldus Deloitte.

Wearables

Volgens het accountants- en adviesbureau neemt de populariteit van wearables, gadgets die op het lichaam gedragen worden, dit jaar enorm toe. “Hoewel de markt van wearables nog in de kinderschoenen staat, zijn er al veel concrete voorbeelden waaruit wij kunnen opmaken dat dit een groeimarkt is” zegt Erik-Jan Gelink, Director binnen Deloitte. Zo zullen de bekende wearables zoals een hartslagmeter, GPS-bepaling of een stappenteller verder aan populariteit winnen, maar de echte kaskraker wordt verwacht binnen de zorgsector. “Wij denken dat de echte groeimarkt in de wearables voor medische toepassingen zit, bijvoorbeeld het meten van bloedsuiker of bloeddruk” vervolgt Gelink.

Deloitte - Wearables en eVisits techtrends voor zorg

Ook verwachten de consultants dat de verkoop van smart glasses fors zal toenemen. Hier ook geldt dat de zorgmarkt een belangrijker aanjager is. Zo wordt al op kleine schaal geëxperimenteerd met artsen die smart glasses gebruiken voor het real-time inzien van essentiële klinische gegevens of voor ‘handsfree’ werken. Dit jaar zal het gebruik hiervan een vlucht nemen. Grote bedrijven spelen massaal in op deze trend – Philips en adviesbureau Accenture werken bijvoorbeeld samen aan een smart glass voor gebruik in operatiekamers.

Toename eVisits

Verder voorspelt Deloitte dat het aantal eVisits – virtuele huisartsbezoeken op speciaal beveiligde portals – exponentieel gaat groeien. Het adviesbureau verwacht dat er in 2014 honderd miljoen eVisits plaatsvinden wereldwijd, wat een toename betekent van 400% ten opzichte van 2012. De belangrijkste drivers: druk op marges in de zorgketen, betere technologische mogelijkheden en een verbeterde telecominfrastructuur.

Kijkend naar de middellange termijn, dan voorziet Gelink een convergentie tussen wearables en eVisits. “In de toekomst is een koppeling tussen de door wearables verzamelde gegevens en eVisits goed mogelijk. De data die wordt verzameld via wearables kan rechtstreeks in de cloud worden opgeslagen, waar de gebruiker kan bepalen wie er toegang toe heeft. Artsen krijgen op deze manier veel uitgebreidere data van hun patiënten”.

Nieuws