Altran technologie motor achter CubeSat mini-satelliet

07 januari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Medio november vorig jaar lanceerde een consortium van bedrijven, waaronder adviesbureau Altran, de zogeheten ‘LunarCubeSat’ satelliet. Deze kleine satellliet, die slechts 10cm x 10 cm x 10 cm meet en 1,1 kg weegt, bevindt zich momenteel in een baan om de aarde, zo’n 500 km rondom de planeet. De komende drie jaar zal de satelliet data verzamelen en diverse systemen testen, die in de toekomst gebruikt kunnen worden voor de zogeheten ‘lunar mission’.

Het CubeSat project maakt deel uit van NASA’s ElaNa IV programma, een initiatief gestart in 2010 met het doel om de ontwikkeling van Nano-Satellieten voor onderwijsdoeleinden te stimuleren. Elke CubeSat is een geminiaturiseerde satelliet die door zijn combinatie van grootte en gestandaardiseerde componenten een veel goedkopere methode biedt voor ruimte-onderzoek dan de traditionele satellieten. Daarom wordt deze snel geadopteerd door universiteiten en onderzoeksinstellingen overal ter wereld voor diverse onderzoeksgebieden, variërend van aardbevingdetectie tot het opsporen van wilde dieren of het monitoren van Arctisch zee-ijs.

Altran - CubeSat

Lunar CubeSat

Een van de belangrijkste doelstellingen van het programma is het voor 2020 realiseren van een succesvolle missie naar de maan met een CubeSat satellite, ook wel de ‘lunar mission’ genoemd. De ‘Lunar CubeSat’ is een van de belangrijke stappen voor het realiseren van deze ambitie, en de focus ligt op het testen van de nieuw-ontwikkelde engineering- (navigation & control) en communicatie-systemen, bekend als SPARK.

SPARK

De initiatiefnemers van het CubeSat programma, o.a. de Vermont Technical College en NASA, hebben besloten om SPARK te adopteren als de belangrijkste programmeertaal voor de missies. Deze taal, ontwikkeld door softwarebedrijf AdaCore en adviesbureau Altran, wordt als baanbrekend gezien door de voordelen die de ‘hoge veiligheids-’ applicaties bieden ten opzichte van huidige systemen, waaronder betrouwbaarheid, efficiëntie en flexibiliteit. Het gevolg is dat de programmeer taal steeds vaker wordt ingezet als dé taal voor ruimte-, commerciële luchtvaart-, militaire- en spoorweg sytemen. “We kozen specifiek om SPARK te gebruiken aangezien het betrouwbaarder is dan de C taal software, die in bijna alle CubeSats tot op heden wordt gebruikt” zegt Carl Brandon, de projectleider van de Vermont Technical College.

Altran - IT Center

Met de lancering van de ‘Lunar CubeSat’, kunnen de initiatiefnemers in de komende drie jaar het SPARK systeem grondig testen in de CubeSat omgeving en waar nodig de werking optimaliseren.

Stuart Matthews, SPARK Product Manager bij Altran, is trots op Altrans’s betrokkenheid in dit toonaangevende project: ‘We zijn zeer verheugd dat de SPARK technologie wordt gebruikt om het CubeSat project te ondersteunen. Applicaties zoals deze, waar het essentieel is om het gelijk de eerste keer goed te doen, weerspiegelen de kern van de SPARK filosofie van gezonde software engineering”.