Women Only parkeerplaats Capgemini is discriminatie

03 januari 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Dienstverlener Capgemini heeft eind vorig jaar diverse ‘women-only’ parkeerplaatsen moeten opgeven. Aanleiding was een rechtzaak aangespannen door een homoseksuele mannelijke werknemer, die vond dat er sprake zou zijn van discriminatie. De rechter gaf hem gelijk. Inmiddels is het parkeerbeleid verruimd - de parkeerruimte is nu toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen.

Vorig jaar april werd het nieuwe hoofdkantoor van Capgemini Nederland langs de A2 in Leidsche Rijn opgeleverd. Bij haar nieuwe onderkomen koos het adviesbureau ervoor om speciale parkeerplaatsen voor vrouwen te creëren. Toedracht waren de lopende verbouwingen, die mogelijk levensgevaarlijke situaties konden opleveren. Daarom werden er nieuwe parkeerplaatsen onder het gebouw geopend - dichbij de entree - en deze werden toegewezen aan vrouwelijke medewerkers van het bedrijf. Reden hiervoor was dat vrouwen een herkenbare en kleine groep binnen het bedrijf vormen. Daarnaast mochten ook invaliden, bezoekers, leveranciers, bestuursleden, fietsers, motoren en kortparkeerders hun plekje in de parkeergarage uitzoeken.

Women Only parkeerplaats Capgemini blijkt discriminatie

Verzoek

Nadat de parkeergarage al enkele maanden in gebruik was, vroeg een homoseksuele mannelijke werknemer van Capgemini toestemming om ook onder het kantoor te mogen parkeren. Als argument voerde hij aan dat homoseksuelen zich niet veiliger voelen dan heteroseksuelen, en daarbij eveneens kwetsbaarder zijn als het om geweldsincidenten gaat. Zijn verzoek werd niet gehonereerd, waarop de man naar het College voor de Rechten van de Mens stapte. De onjuist bejegende medewerker vond zijn gelijk: het parkeerbeleid bleek discriminerend op grond van geslacht.

Enkele weken na de zitting van het College, besloot Capgemini het parkeerbeleid te veranderen. De parkerruimte onder het kantoor is sindsdien verruimd: een select gezelschap mannen én vrouwen mogen nu onder het kantoor parkeren.