PwC: Fraude kost Nederlander 600 euro per jaar

29 december 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PwC heeft een schatting gemaakt van de omvang van fraude in Nederland. Volgens het accountants- en adviesbureau komt jaarlijks zeker €11 miljard onrechtmatig in verkeerde handen terecht, ruim €600 per hoofd van de bevolking. De overheid is met een fraudeomvang van €7,3 miljard de grootste benadeelde.

In het onderzoek maakt PwC onderscheid tussen horizontale en verticale fraude. Bij horizontale fraude - tussen mensen en bedrijven - gaat het om een bedrag van ongeveer €3,7 miljard. Bij verticale fraude - het benadelen van de overheid – wordt zo’n €7,3 miljard verduisterd. Een overzicht:

PwC - Fraudebeeld 2013

Fraude per segment

De cijfers binnen beide fraudetakken lopen flink uiteen. Horizontale fraude wordt onderverdeeld in gesjoemel in faillissementen (minimaal €1,3 miljard), verzekeringen (minimaal €900 miljoen), beleggingen (zo’n €500 miljoen). Ook acquisitiefraude en voorschotfraude vallen hieronder. Fiscaal bedrog bij overheidsinstanties voert het lijstje aan bij de verticale fraude met zo’n €4,2 miljard. Hieronder vallen ook zorgfraude (bijna €2,8 miljard) sociale zekerheidsfraude (zo’n €153 miljoen), BTW-fraude (zo’n €39 miljoen), accijnsfraude (minimaal €23 miljoen). Gepleegde fraude bij openbare aanbestedingen zijn niet opgenomen in het rapport, evenals subsidiefraude.

Ombudsman

Volgens PwC laat het toont de analyse aan dat fraude in Nederland nog steeds een zorgelijke kwestie is. PwC pleit voor een instelling van een nationale autoriteit voor fraudebestrijding, naar Engels model. “In Engeland is er enkele jaren geleden de National Fraud Authority opgericht. Een coördinerend orgaan voor de preventie en bestrijding van fraude. Dit orgaan publiceert jaarlijks een fraudebeeld, de 'Annual Fraud Indicator'. Een dergelijke autoriteit zou voor Nederland - gezien de omvang van de fraude - een goed idee zijn” zegt PwC-partner Adri de Bruijn.