Zuid-Afrikaanse voetbalbond Safa schakelt EY in

27 december 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Zuid-Afrikaanse voetbalbond (Safa*) heeft een lange-termijn partnership met EY afgesloten. Het accountants- en adviesbureau zal de taak krijgen om het in slechte staat verkerende financieel management en corporate governance te verbeteren.

Sinds de wereldkampioenschappen in Zuid-Afrika in 2010, heeft Safa zware tijden gekend. Vorig jaar boekte het een verlies van R46 miljoen (zo’n €3,2 miljoen), met name als gevolg van mismanagement en een structureel negatief financieel beleid. Om de zaken nog erger te maken, wordt de Safa al maanden gelinkt aan diverse match-fixing schandalen die maar niet verdwijnen. Na deze match-fixing claims verbrak sportkleding organisatie Puma de banden met Safa na een partnership van minder dan twee jaar, die tot 2018 had moeten lopen. De deal was jaarlijks zo’n R20 miljoen waard (zo’n €1,4 miljoen). Eind 2013 kondigde ook retail- en zakenbank Absa Bank aan dat het hun relatie met Safa na een partnership van zes jaar wilde verbreken.

Zuid-Afrikaanse voetbalbond Safa schakelt EY in

Om de negatieve trend tegen te gaan huurde Safa een nieuwe topman in, Danny Jordaan, die in september begon. Een van zijn eerste acties is de sportbond weer terug in de zwarte cijfers te krijgen, en opnieuw een positief imago onder sporters, sponsoren, en het algemene publiek te herwinnen. EY is ingehuurd om te adviseren bij de kwestie. “We zijn verheugd dat we EY aan boord hebben. We willen goede financiële controle en goed management, en EY heeft een sterk track record in het helpen van bedrijven dit te bereiken. Kijk maar naar FIFA, EY heeft samen met FIFA de bond gebracht waar ze nu staan” zegt Jordaan.

Eerdere projecten

EY is geen onbekende voor Safa. Het Big 4 kantoor heeft in de afgelopen jaren diverse opdrachten vervuld, waaronder de implementatie van een inkoopplatform in 2012, een interne audit en ook tijdens het WK was EY intensief betrokken met een breed scala aan audit, tax en financiële diensten.

* South African Football Association, ook bekend als Safa.