SKP: 45% huizenkopers mijdt volledig hypotheekadvies

10 december 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Bijna de helft van de consumenten is niet bereid om de huidige prijzen voor een volledig hypotheekadvies te betalen. Zij geven de voorkeur aan het zelf regelen van een hypotheek of aan een online adviestraject. Dit blijkt uit een onderzoek van consultancybureau Simon-Kucher & Partners.

De markt voor financieel advies is in het afgelopen jaren flink geschud door de invoering van het provisieverbod. Deze nieuwe regelgeving heeft geleid tot het einde van hypotheekprovisies, waardoor hypotheekverstrekkers genoodzaakt zijn om hun advies afzonderlijk in rekening te brengen aan de consument. Hierdoor zijn potentiele huizenkopers veel bewuster geworden van de kosten die gemaakt worden gedurende het aanschafproces.

Helft huizenkopers mijdt volledig hypotheekadvies

Het provisieverbod heeft sinds de invoering een grote impact gehad op de markt voor financiële adviseurs. Zo heeft het onder meer geleid tot stevige prijsconcurrentie, waardoor tarieven flink zijn gedaald, volgens sommige schattingen tot wel 40% - 50%. Het onderzoek van Simon-Kucher toont aan dat ondanks de (fors) gedaalde tarieven, een grote groep consumenten (45%) nog steeds niet bereid is om de huidige prijzen voor een volledig hypotheekadvies te betalen.

Volgens de strategie consultant zijn er drie oorzaken voor de terughoudendheid. Ten eerste is na decennia lang “gratis” advies de waardeperceptie voor advies laag bij consumenten. De doorsnee Nederlander die een hypotheek bezit of overweegt denkt dat een adviseur gemiddeld 10 uur besteedt aan een adviestraject en rond de €100 per uur rekent. Hiermee komt een gemiddeld advies op €1.000, terwijl de meeste adviseurs twee tot drie keer zoveel rekenen.

Simon Kucher & Partners

Ten tweede ziet de consument de meerwaarde niet van iedere activiteit van een adviseur. 40% van de consumenten geeft aan niet of nauwelijks te willen betalen voor uitleg over hypotheken, terwijl 50% van de consumenten hetzelfde aangeeft voor de hypotheekadministratie. De waarde van de adviseur zit voornamelijk in het regelen van gunstigste hypotheekvoorwaarden en het leveren van persoonlijk advies op maat, terwijl bijna ieder aanbod een volledig advies omvat.

Ten derde hangt de betalingsbereidheid af van de hoogte van de te financieren hypotheeksom, wat veelal gepaard gaat met een hoog inkomen. Hoe groter de hypotheeksom, hoe meer de consument bereid is te betalen voor goed advies. Zo is een consument die een huis van €400.000 wil financieren bereid om respectievelijk 37% en 68% meer te betalen voor advies dan een consument met een huis van €225.000 en €125.000.