PwC: Nederlandse belastingdruk in middenmoot EU

19 november 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De totale belastingdruk voor bedrijven en ondernemers in Nederland ligt op 39.3%. Daarmee is Nederland een middenmoter in Europa. Kroatië mag zich het land met de vriendelijkste belastingklimaat in Europa noemen, het bedrijfsleven betaalt in het Balkanland in totaal zo’n 20% aan belasting. Dit blijkt uit het rapport ‘Paying Taxes 2014’ van accountants- en adviesbureau PwC en de Wereldbank.

In de studie vergeleken de onderzoekers de belastingdruk en de belastingsystemen van 189 landen. Om de effectieve belastingdruk te bepalen werd gekeken naar drie factoren: winstbelasting, loonbelasting en overige heffingsvarianten. Al met al scoort Nederland met 39.3% een twaalfde plek in Europa. Een overzicht:

PwC - Belastingdruk Europa

PwC en de Wereldbank keken ook naar hoeveel tijd ondernemers kwijt zijn met het voldoen aan de nationale belastingplicht. Op dit punt scoort Nederland met een gemiddelde ‘time to comply’ van 123 uur per jaar per onderneming relatief goed. Tsjechië en Bulgarije staan met een gemiddelde tijdsbesteding van meer dan 400 uur onderaan de ranglijst.

PwC - Time to comply