Aon Hewitt: Dekking pensioenfondsen boven norm

03 oktober 2013 Consultancy.nl

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in september met 3 procent-punten gestegen naar 107%. Hiermee voldoen pensioenfondsen voor het eerst sinds mei van dit jaar weer aan de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3%. Dat komt naar voren uit de meest recente ‘Pensioenthermometer’ van adviesbureau Aon Hewitt.
 
De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen.
 
Aon Hewitt - PensioenThermometer
 
Ondanks de positieve ontwikkeling waarschuwt dat de opleving geen reden tot optimisme geeft. “De forse stijging afgelopen maand komt voor een deel doordat de driemaands gemiddelde rente in september is gestegen. Daardoor daalde de waarde van de verplichtingen met 1,5%, wat de dekkingsgraad ten goede komt. De actuele marktrente is echter gedaald. Deze werkt door in de driemaands gemiddelde rente van de komende maanden, die naar verwachting dus weer zal dalen” aldus het adviesbureau.
 
“Als de dekkingsgraad weer onder het wettelijk vereiste minimum zakt, hebben pensioenfondsen slechts drie maanden de tijd om te herstellen” zegt Frank Driessen van Aon Hewitt. “Lukt dat niet, dan volgen mogelijk nieuwe kortingen op de pensioenaanspraken”.

Nieuws

Meer nieuws over