Hay Group: Amper loonstijging Belgische werknemers

08 oktober 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het zijn barre tijden voor de Belgen. Hun salaris ging het afgelopen jaar al amper vooruit, ook het komende jaar zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. Voor 2014 wordt een loonstijging van 2,0% verwacht, de laagste salarisstijging in 3 jaar tijd. Dit blijkt uit een analyse van Hay Group, gebaseerd op de beloningsgegevens van meer dan 160.000 werknemers werkzaam in ons buurland.

Beperkte salarisgroei

Gedurende de periode 1 juli 2012 - 1 juli 2013 ontvingen de Belgische werknemers gemiddeld 2,4% meer basissalaris. Hiermee blijft België onder Nederland waar dezelfde periode een salarisgroei van 2,6% werd gemeten door het organisatieadviesbureau.

De beperkte salarisgroei wordt verklaard door de lage inflatie met dito indexering tot gevolg. “Een beheersing van de loonkosten is noodzakelijk om de concurrentiepositie van het Belgisch bedrijfsleven te verbeteren. De loonnorm van 0%* heeft hierbij geholpen” zegt Walter Janssens, beloningsadviseur bij Hay Group.

Hay Group - Lonen in belgie

Voor 2014 wordt een loonstijging van 2,0% verwacht, waarvan 1,1 % indexering. “Dit bevestigt de voorzichtige houding van de bedrijven vanwege een aarzelend en erg broos economisch herstel”.

Arbeidsvoorwaardenpakket

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat werknemers onvoldoende geïnformeerd zijn over de samenstelling van het arbeidsvoorwaardenpakket. Janssens: “Zeker in het geval van beperkte salarisgroei is transparante communicatie over voordelen zoals pensioenplannen of flexibele regelingen cruciaal. Dit verhoogt het engagement van werknemers”.

* In maart 2013 besliste de Belgische regering om loonnorm van 0% goed te keuren. Concreet betekent dit dat er tot 2015 geen ruimte is voor loonsstijgingen, op uitzondering van indexeringen en baremieke verhogingen.