Deloitte: Google stuwt groei online advertentiemarkt

27 september 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse online advertentiemarkt is in het eerste halfjaar met 5,8% gegroeid ten opzichte van het eerste halfjaar van 2012. De groei is met name te danken aan de toename van Google-gerelateerde uitgaven. De totale markt wordt geraamd op zo’n €619 miljoen. Dit blijkt uit de ‘Online Ad Spend Study H1 2013’ van Deloitte, uitgevoerd in opdracht van IAB Nederland.

Display advertising bij Nederlandse uitgevers is verantwoordelijk voor meer dan een kwart (27%) van de omzet. De categorie staat echter onder druk van de economische omstandigheden en liet een afname in de omzet zien van 2,3%. “Adverteerders blijven door de matige economie voorzichtig en investeren mede daarom liever in een op direct resultaatgericht platform, zoals search, in plaats van te adverteren middels meerdere kanalen” aldus Roel van Rijsewijk, partner bij Deloitte. Binnen display advertising, constateert het adviesbureau een verschuiving. “Zogenaamde interruptive formats, zoals display video’s en andere vormen van bewegende reclame, winnen aan populariteit winnen ten koste van traditionele statische banners”.

Deloitte - Online Advertentiemarkt

Google is voor het grootste deel verantwoordelijk voor de groei in het eerste half jaar van 2013.

Mobile advertising

Uit het onderzoek blijkt ook daarnaast dat het marktaandeel van display advertising op mobiele websites en via smartphone apps snel toeneemt. Vorig jaar was dit nog 3,2%, in het eerste halfjaar van 2013 kwam dit uit op 6,6%. Ook voor het komende jaar zijn de verwachtingen positief: “Ik verwacht dat deze groei het komende jaar doorzet” aldus Joris van Heukelom, voorzitter van IAB Nederland.

Deloitte - Mobiele Websites en Smartphone apps

Omzetgroei

Voor 2014 verwachten de respondenten van het onderzoek een groei van de online advertising markt van 6%. Over de prestaties van hun eigen bedrijf zijn ze optimistischer – ze gaan uit van een gemiddelde omzetgroei van circa 11%.

Deloitte - Omzetgroei Online Advertising