Grant Thornton: Nederland heeft Top5 vestigingsklimaat

20 september 2013 Consultancy.nl

Het Nederlandse vestigingsklimaat behoort (nog steeds) tot de meest aantrekkelijke vestigingsklimaten ter wereld. Alleen Ierland, Canada en Zweden worden hoger gewaardeerd. Dat blijkt uit een vergelijking van het vestigingsklimaat van de 60 grootste economieën ter wereld, opgesteld door Grant Thornton en The Economist Intelligence Unit.
 
Om de kracht van de vestigingsklimaat te meten keken de onderzoekers naar vijf factoren: de dynamiek van de economie, export & handelsbetrekkingen, privé sector beleid, politieke stabiliteit en regelgeving. Volgens Cor Overduin, partner bij het adviesbureau, heeft ons land de hoge notering te danken aan drie factoren. “We hebben een stabiel politiek en juridisch systeem, een breed pakket aan belastingverdragen en veel aantrekkelijke innovatieregelingen, waaronder de Innovatiebox, de WBSO en RDA en 30%-regeling voor buitenlands talent”.
 
Een vergelijking van de scores voor Nederland, Ierland, Noord-Amerika en West-Europa:

Grant Thornton - Vest
 
Ierland, het land met de beste vestigingsklimaat, troeft Nederland met name af op het gebied van regelgeving. "Kennelijk zijn ze in Ierland beter in staat om niet al teveel te sleutelen aan de regels van fiscale en juridische wetten” zegt Overduin. Met als gevolg dat bedrijven die op zoek zijn naar lange termijn fiscale en juridische zekerheid zich bij voorkeur in Ierland vestigen.

Belastingconstructies en brievenbusfirma’s

Het Nederlandse vestigingsbeleid kreeg de afgelopen maanden forse kritiek te verduren nadat bekend werd dat diverse multinationals via complexe belastingconstructies en/of zogenoemde brievenbusfirma’s het Nederlandse stelsel gebruiken om hun belastingdruk aanzienlijk te verlagen. Overduin benadrukt dat het onderzoek niet heeft gekeken naar dergelijke constructies. “Dit gaat om puur het reële bedrijfsleven, echte business, en niet al dat doorstroomverkeer".

Nieuws

Meer nieuws over