KPMG: Investeringsklimaat Rusland gaat vooruit

17 september 2013 Consultancy.nl

Het investeringsklimaat in Rusland wordt steeds beter. Ruim 60% van de buitenlandse investeerders actief in het land vindt dat de economische randvoorwaarden vooruit gaan. Dit blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau KPMG.

Ondanks vooruitgang ook zorgen
Ondanks de verbeterde marktomstandigheden maken de respondenten zich ook zorgen. Zo maakt meer dan de helft zich zorgen om de ‘zachte factoren’, zoals de bereidheid en het vermogen van de lokale autoriteiten om bedrijven te ondersteunen. Een meerderheid heeft twijfels als het gaat om de harde factoren, zoals de fysieke infrastructuur, het arbeidspotentieel en de sociale infrastructuur.

Bijna 70% maakt zich zorgen om de kwaliteit van de openbare voorzieningen, het weggennetwerk en de eigendomsstaat van de grond. En ook de beperkte beschikbaarheid van mensen die de Engelse taal beheersen, het gebrek aan technisch geschoolde werknemers en het opleidingsprogramma van studenten baart de onderzochte bedrijven zorgen. Voorts vormt het gebrek aan hotels, woningen en jeugdonderwijs een drempel om in Rusland te investeren.

KPMG - Investeringsklimaat Rusland

Regioverschillen
Het onderzoek toont ook aan dat de aantrekkelijkheid om te investeren aanzienlijk verschilt tussen de diverse regio’s in Rusland. “De wijze waarop de bedrijven aankijken tegen het investeringsklimaat hangt erg af van de inspanningen die de autoriteiten zich getroosten om het buitenlandse investeerders naar de zin te maken. Regio’s die weinig belang hechten aan het verbeteren van een aantal randvoorwaarden, zullen er niet in slagen bedrijven ervan te overtuigen dat ze in de betreffende regio moeten investeren” zegt Ewout Michels, voorzitter van KPMG’s Russia Practice in Nederland.

Nieuws

Meer nieuws over