Berenschot onderzoekt managementcrisis bij Emergis

29 augustus 2013 Consultancy.nl

Het rommelt binnen het management van zorginstelling Emergis. Om inzicht te verschaffen in de problemen heeft de raad van toezicht adviesbureau Berenschot gevraagd om de top van de organisatie door te lichten. De consultants zijn afgelopen maandag gestart met het onderzoek en de rapportage wordt naar verwachting op vrijdag 13 september opgeleverd.
 
Op 12 augustus heeft de ondernemingsraad van het geestelijk gezondheidscentrum het vertrouwen opgezegd in de raad van bestuur. Een dag later volgde ook de cliëntenraad deze stap. Aanleiding is het functioneren van het bestuur, en dan met name de managementstijl van directeur Leen van Leersum. Volgens de OR zet Van Leersum mensen onder druk om zijn beslissingen er door te krijgen. "De keuze van de leden van de raad van bestuur staat al vast aan het begin van elk traject. Vaak mist er een beargumenteerde afweging van alternatieven of is men in het voortraject niet transparant. Adviezen van middenkader en van de medezeggenschapsorganen lijken niet ter zake te doen. Er lijkt een vorm van leiderschap te ontstaan die het middenkader reduceert tot uitvoerders die niet of nauwelijks kritisch mogen zijn” schrijft het OR.
 
Berenschot - Emergis
 
Een recent voorbeeld is de samenwerking met een aanbieder van E-Health. Van Leersum zou zijn voorkeur voor een aanbieder er doorgedrukt hebben, terwijl het personeel wil dat Emergis met een andere aanbieder in zee gaat. De cliëntenraad is bovendien ontevreden over hoe het bestuur is omgegaan met de voorgenomen fusie tussen Emergis en de veel grotere Parnassia Bavo-groep. Die fusie ketste uiteindelijk af.
 
* Emergis is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Jaarlijks behandelt of begeleidt de zorginstelling uit Zeeland circa 11.000 mensen met psychische problemen en/of een verslaving.

Nieuws

Meer nieuws over