Roland Berger: Hoofdkantoren groeien in crisistijd

16 augustus 2013 Consultancy.nl

De hoofdkantoren van grote internationale bedrijven laten mede door de financiële crisis een flinke groei zien. Dat constateert strategisch adviesbureau Roland Berger in de meest recente ‘Corporate Headquarters’ studie. Het strategie adviesbureau ondervroeg topmannen van 86 Europese multinationals (beursgenoteerde en grote familiebedrijven) met een globaal bereik en verkoopcijfers van tenminste €2,5 miljard.
 
De studie laat zien dat in 2012 over het algemeen 5,6% van de medewerkers werkzaam waren op een hoofdkantoor. In 2010 lag dit percentage nog op 4,5%. Meer dan de helft van de managers (57%) denkt dat hoofdkantoren de komende jaren meer verantwoordelijkheid zullen krijgen, hoewel hoofdkantoren in de regel worden gepercipieerd als ‘overhead’.
 
Roland-Berger-Hoofdkantoren

Trend

De bevindingen tonen aan dat tijdens crisisperioden de hoofdkwartieren van bedrijven verder uitdijen, zegt Arnoud van der Slot, partner bij Roland Berger in Nederland. Soortgelijke cijfers tussen 2001 en 2009, toen er ook tijden van crisis waren, bevestigen dit beeld. Zo steeg het percentage hoofdkantoor medewerkers tussen 2008 en 2010 bijvoorbeeld van 2,8% tot maar liefst 4,5%. “Het geloof overheerst dat in tijden van crisis sterk op kosten kan worden bespaard door te centraliseren” aldus de adviseur.

Hoofdkantoor blijft in Europa

De consultants keken ook naar de vestigingsvoorkeuren van Europese multinationals. Het merendeel van de Europese organisaties, die meededen met het onderzoek, willen Europa als vestigingsplaats aanhouden. 80% van de respondenten wil het hoofdkantoor niet in Azië - een markt die momenteel hard groeit - vestigen. “Ik denk niet dat een West-Europese of Nederlandse multinational snel zijn mondiale hoofdkwartier naar China, India of Rusland verhuist. In dat soort landen ben je (te) sterk afhankelijk van een goede relatie met de overheid. Je weet dat je het altijd aflegt tegen grote lokale bedrijven die die nauwe contacten wel hebben” aldus van der Slot.

Nieuws

Meer nieuws over