BCG: Rusland binnenkort grootste automarkt Europa

30 juli 2013 Consultancy.nl

De Russische automarkt is op weg om de grootste automarkt in Europa te worden. Naar verwachting zal Rusland de huidige koploper Duitsland in 2020 voorbijstreven. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau The Boston Consulting Group.
 
De consultants voorspellen dat Rusland’s automarkt zal groeien met een jaarlijks gemiddelde van 6% tot 2020, wanneer het een jaarlijks verkoopvolume van 4,4 miljoen zal hebben bereikt. De sterke groei wordt veroorzaakt door twee factoren. Ten eerste, een grote groep mensen zal voor het eerst behoren tot de ‘midden-klasse’ en voor het eerst een auto bezitten. Ten tweede, veel van de huidige auto’s is relatief oud, waardoor consumenten op grote schaal oude modellen door nieuwe moeten vervangen.
 
BCG - Rusland binnenkort grootste automarkt Europa
 
Rusland is op dit moment de op 6 na grootste automarkt ter wereld. Na China, de VS, Japan, Brazilië, Duitsland en India. Vanuit Europees perspectief moet het land alleen Duitsland voor zich dulden. Schattingen van BCG wijzen uit dat de rollen in 2020 worden omgedraaid en Rusland zich Europese koploper mag noemen.
 
Zie ook het bericht: McKinsey: China passeert VS als #1 premium automarkt.

Productiecapaciteit

Als gevolg van de sterke marktgroei zal de productie van auto’s in Rusland ook sterk toenemen. Op dit moment is de markt goed voor een productie van zo’n 2.3 miljoen voertuigen per jaar. Rond 2016 zal dit gestegen zijn naar ongeveer 3,3 miljoen voertuigen per jaar. De belangrijkste internationale fabrikanten in de Russiche automarkt zijn General Motors, Ford, Mitsubishi en Renault.

Nieuws