Top 10 auditbedrijven UK hebben 95% marktaandeel

15 juli 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het is allang geen verrassing dat zowel de Europese Unie als lokale overheden gretig kijken naar manieren om de concurrentie binnen de audit markt te vergroten. Zo ook in het Verenigd Konikrijk. De meest recente cijfers van de Britse auditmarkt tonen wederom aan dat zo goed als de complete markt in handen ligt van een handvol bedrijven. De Big 4 hebben –  op basis van omzet – een marktaandeel van 78%. De top 10 grootste bedrijven halen maar liefst 95% van de markt binnen. De FRC, de Britse toezichthouder op het gebied van audit en corporate governance, luidt voor het zoveelste jaar op rij de noodklok: de audit markt moet grondig worden hervormd zodat er meer gezonde concurrentie ontstaat.
 
In het rapport ‘Key Facts and Trends in the Accountancy Profession’ analyseerde de toezichthouder de auditmarkt van top tot teen. Een van de onderdelen was het marktaandeel van de top 50 auditbedrijven, gebaseerd op het aantal uitgevoerde audits bij grote- (FTSE100) en middelgrote (FTSE250) genoteerde organisaties. Een analyse van Consultancy.nl:

Auditmarkt UK
 
De uitkomst is duidelijk: niet alleen hebben de grote auditorganisaties een “relatief hoog marktaandeel” aldus FRC, maar is er ook een consolidatietrend zichtbaar in plaats van meer concurrentie. Twee redenen worden genoemd. Ten eerste, concurrenten van de Big4 kijken reikhalzend uit naar het verbeteren van hun marktposities door te fuseren met concurrenten of deze over te nemen, zoals de recente acquisitie van PKF door BDO. Verder laat een soortgelijke analyse bij kleinere klanten, zoals niet-genoteerde organisaties of het MKB, zien dat de grote auditors weliswaar een lager marktaandeel hebben, maar dat dit groeiende is. Als gevolg van de economische crisis en een reeks aan nieuw ingevoerde wetten hebben de Big Four en de grote spelers hun speelveld uitgebreid richting deze kleinere organisaties, wat voor hen in de meeste gevallen een relatief onbekend terrein is.

Big 4 marktaandeel

De data van het FRC ligt volledig in lijn met een door Accountancy Age uitgevoerde analyse medio 2012, die concludeerde dat de Big Four een marktaandeel van bijna 73% hebben in de UK accountancymarkt (op basis van FY11 data).