Big4 hebben 73% marktaandeel in UK accountancymarkt

10 september 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Het zal geen verrassing zijn dat zowel de Europese Unie als lokale overheden gretig uitkijken naar nieuwe verordeningen om de competitie op de accountancymarkt te vergroten. Een nieuwe enquête van Accountancy Age in het Verenigd Koninkrijk laat de noodzaak daarvan opnieuw duidelijk zien. Voor het derde jaar op rij is het marktaandeel van de honderd grootste accountants toegenomen. Nog schokkender is de marktdominantie van de vier grootste zakelijke dienstverleners: vorig jaar representeerde de omzet van de Big Four 70 tot 75% van de totale accountancymarkt.

PwC, Deloitte, KPMG en Ernst & Young
In de nieuwe Engelse ranglijst staat PwC bovenaan, gevolgd door Deloitte, KPMG en Ernst & Young. De vier bureaus hebben een gezamenlijke omzet van £7,73 miljard, daar waar de vijftig grootste bureaus gezamenlijk £10,30 miljard omzet draaiden. De gezamenlijke omzet van de nummers 51 tot en met honderd op de lijst vertegenwoordigde met £323 miljoen minder dan 0,05% van de totale markt.

Big4 accountancy omzet UK

Commissiemaatregelen
Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk domineren de Big Four de markt; vergelijkbare marktaandeelpatronen zijn zichtbaar in heel Europa. De Europese Commissie beraadt zich daarom over verschillende maatregelen die de concurrentie in de accountancymarkt kunnen bevorderen. Een overzicht van de meest ingrijpende voorgestelde maatregelen:

  • Bedrijven met een balans van meer dan €1 miljard moeten twee accountants inhuren; een daarvan mag niet behoren tot de zogenaamde Big Four.
  • Bedrijven mogen maximaal negen jaar lang dezelfde accountant inhuren, daarna moeten ze verplicht wisselen.
  • De grote accountancybureaus moeten meer gaan samenwerken met kleinere concurrenten.
  • De grote accountancy- en adviesbureaus worden geacht hun niet-controlerende activiteiten te scheiden van hun controlerende activiteiten. Met andere woorden, ze moeten hun consultancytakken afstoten

In de komende maanden worden het plan door de Commissie verder uitgewerkt.