Booz: Topmanagers pessimistischer over EU beleid

11 juni 2013 Consultancy.nl

Europese topmanagers worden steeds pessimistischer over het beleid van de Europese Unie. Bijna tweederde (61%) van managers zijn ofwel ‘bezorgd of ‘verontrust’ over de economische duurzaamheid van Europa. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Growing Europe - The Competitiveness Imperativevan Booz & Company in samenwerking met INSEAD en de European Executive Council (EEC), waarbij 1.500 managers uit het bedrijfsleven zijn ondervraagd over economisch, sociaal en politiek beleid van de EU.

Op de vraag: ‘Wat is je algemene gevoel over Europa” is 61% pessimistisch, t.o.v. 52% in 2012.

Booz - EU Vertrouwen

Concurrentiepositie
Er is echter wel een overweldigende consensus over de diagnose van het probleem. 82% van de leidinggevenden in het bedrijfsleven vindt dat er een gat zit tussen de concurrentiepositie van Europa en andere economische regio’s. Bijna de helft vreest zelfs dat dit gat over tien jaar groter zal zijn geworden. Met als resultaat dat een grote meerderheid van alle leidinggevenden (88%) meent dat verhoging van de productiviteit de komende 3 tot 5 jaar centraal moet staan in Europa.

Booz - EU Competitiveness Gap

Prioriteiten
De Managers identificieren 4 tot 5 oplossingen om Europa’s productiviteit weer op wereldklasseniveau te krijgen. 91% zegt dat meer prikkels nodig zijn om de werkgelegenheid te verhogen. Daarnaast pleit een meerderheid voor het verhogen van de pensioenleeftijd, het verhogen van het aantal gewerkte uren en het verminderen van het aantal arbeidsmarktsubsidies. Een overzicht:

Booz - EU Productivity Improvements

Nieuws