CGI levert IT voor 1e satelliet lancering van Estland

06 juni 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel

Vorige maand lanceerde Estland haar eerste satelliet. De ESTCube-1 satelliet werd succesvol gelanceerd vanaf het Europese spaceport in Frans Guyana. De satelliet werd gebouwd door studenten met ondersteuning van adviesbureau CGI, die verantwoordelijk was voor de control software van het ground station.

De belangrijkste missie van de Estse satelliet is het testen van electrische zonne wind zeiltechnologie, een nieuwe ruimte propulsie technologie die voor een revolutie van transport binnen het zonnestelsel kan zorgen. Het ICT adviesbureau ontwikkelde de software in samenwerking met de University of Tartu. Hij werd gebouwd gebruikmakend van de zogenaamde Hummingbird technologie, een toonaangevend open source mission control software platform.

“Ik ben erg dankbaar voor de bijdrage van CGI” zegt Mart Noorma, verantwoordelijke supervisor voor de ESTCube-1 satelliet. “CGI specialisten hebben in samenwerking met universiteitsstudenten een innovatieve en effectieve space mission control software voor de ESTCube-1 ontwikkeld. We hopen onze succesvolle samenwerking op het gebied van toekomstige satellieten te kunnen voortzetten”.

CGI - Satelliet Estland

“CGI kon hands-on ervaring aan de studenten leveren gebaseerd op onze lange ervaring binnen de ruimtevaart sector” aldus Andreas Sisask, Project Manager van CGI in Estland. “We zijn trots deel te hebben uitgemaakt van een project dat gebruikt zal worden om infrastructuur te bouwen voor toekomstige ruimtevaart projecten in Estland en ruimtevaart ingenieurs zal opleiden.”

Ruimtevaart industrie
De IT dienstverlener heeft een track record opgebouwd binnen de ruimtevaart industrie, en zich gespecialiseerd in onder meer veiligheid en ground control systemen. Sinds 2010 is CGI ICT partner van het European Space Agency. Daarnaast voert het diverse onderzoeken en opdrachten uit voor de ESA, waaronder een groot eHealth haalbaarheidsonderzoek voor Sub-Saharisch Afrika.