Adviseurs lanceren boek Business Logic Management

23 mei 2013 Consultancy.nl

Peter Noordam, Directeur bij Bisnez Management, en Piet Koorevaar, zelfstandig adviseur, hebben het boek 'Business Logic Management' uitgebracht. Centraal thema in het boek is het opkomende managementsgebied tussen ICT en procesmanagement, genaamd Business Logic Management.
 
Fusie tussen IM en BPM
In de afgelopen decennia hebben de disciplines Informatiemanagement (IM) en Business Process Management (BPM) veel terrein geboekt. Als gevolg van de aanhoudende trend van digitalisering ontstaat er steeds meer inhoudelijke overlapping tussen de twee vakgebieden. De auteurs benadrukken dat bedrijven de impact van deze fusie op hun bedrijfsvoering merken en op veel verschillende manieren proberen de twee gebieden samen te brengen. Zo zijn er bedrijven die er voor kiezen om de verantwoordelijkheid voor procesmanagement en ICT te combineren in één afdeling*.

Op een nog hoger niveau, brengen bedrijven bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid van proces-management onder bij de CIO en de IT verantwoordelijkheid bij de COO of vice versa. Sommige organisaties nemen zelfs nog rigoureuzere stappen en kiezen ervoor om de COO en CIO functies samen te voegen tot een Chief Process Officer (CPO)
 
De fusie tussen IM en BPM leidt tot een zogenaamd verenigd managementsgebied op het gebied van processen en IT – dat wat de auteurs ‘Business Logic Management’ (BLM) noemen.

In het boek geven Noordam en Koorevaar inzicht in de belangrijkste bouwstenen van BLM. Zo geven ze inzicht in de positie van BLM binnen de organisatie en de relatie tot overige afdelingen, waaronder IT, controlling en innovatie. Ook worden de verschillende varianten van BLM gepresenteerd en het groeipad naar volwassenheid. Naast de theoretische onderbouwing gaan de auteurs uitgebreid in op praktijkvoorbeelden en toepasbare checklists, waarmee lezers praktische handvatten krijgen om BLM succesvol te implementeren en beheren.
 
Doelgroep
Het boek is bestemd voor CxO’s en managers die verantwoordelijk zijn voor de organisatie en het management van de bedrijfsprocessen en de informatievoorziening. Daarnaast kan het boek fungeren als een hulpmiddel voor consultants, interim-managers, controllers en informatie- en processpecialisten van wie ondersteuning wordt verwacht op het gebied van BLM.
 
Over de auteurs
Piet Koorevaar en Peter Noordam hebben een lange staat van dienst op het terrein van informatie- en procesmanagement en als adviseur, manager en docent. In 2010 brachten ze samen ook het boek ‘Business Process Management’ uit. Noordam (1964) was tot rond de eeuwwisseling verbonden aan KPMG en is sindsdien als directeur verbonden aan Bisnez Management. Koorevaar (1942) was tot het eind van de jaren ´90 Directeur bij PwC en is sindsdien zelfstandig adviseur.

* Dit gebeurt op verschillende manieren, meestal onder de noemer informatie- en procesmanagement (IPM) of Business Change & ICT.

Nieuws

Meer nieuws over