Roland Berger: Multinationals overwegen exit uit China

05 oktober 2012 Consultancy.nl

Meer dan een op de vijf Europese bedrijven overweegt een exit uit China. Belangrijkste redenen daarvoor zijn stijgende loonkosten en oneerlijke concurrentie van lokale bedrijven. Dat is de conclusie van een onderzoek door strategie-adviesbureau Roland Berger onder ruim 550 bedrijven. De studie werd gemaakt in opdracht van de Europese Kamer van Koophandel in China.

Backshoring
Het is niet bekend hoe vaak het terughalen van de productie (backshoring) uit China en Azië voorkomt. Eerdere onderzoeken laten echter wel zien dat backshoring een dreiging vormt voor veel Aziatische landen. Circa de helft van de organisaties die fabrieken in Azië opent, vertrekt binnen vier jaar (gedeeltelijk) weer naar zijn originele land.

Meerdere Europese multinationals hebben hun productie (gedeeltelijk) weer uit China teruggetrokken. Zo heeft Chemieconcern DuPont zijn productielijn voor speciale kunststoffen overgebracht van China naar Dordrecht. Philips is gestopt met de productie van scheerapparaten in China en heeft deze verplaatst naar Drachten. Reden waren het personeelsverloop en de hoge loonkosten. Ook Meccano en Adidas hebben hun productie (gedeeltelijk) vanuit China terug naar respectievelijk Frankrijk en Duitsland verhuisd.

Hogere lonen en oneerlijke concurrentie
Volgens Roland Berger Strategy Consultants zijn er twee belangrijke redenen voor de trend. Ten eerste: de hoge lonen. Het Chinese minimumloon is vorig jaar gestegen met 22% naar $207 per maand, waarmee het land duurder is dan bijvoorbeeld Bangladesh, Laos en Vietnam. Meer dan de helft van de Europese bedrijven in China geeft aan dat Chinese sollicitanten te hoge salarisverwachtingen hebben.

Ten tweede ondervinden bedrijven veel last van oneerlijke concurrentie van lokale ondernemingen. Bijna de helft van de Europese bedrijven in China zegt dat de Chinese regelgeving erg vijandig is voor buitenlanders. Chinese staatsbedrijven zouden constant worden bevooroordeeld bij het verlenen van contracten.

Nieuws

Meer nieuws over