De toekomst van softwareontwikkeling: sneller, slimmer en flexibeler

20 maart 2025 Consultancy.nl

Softwareontwikkeling is de afgelopen jaren razendsnel veranderd. Nieuwe technologieën, veranderende klantverwachtingen en een groeiende behoefte aan flexibiliteit dwingen ontwikkelaars om verder te kijken dan alleen hun technische expertise. Volgens Jelke Schippers, CEO van Smartshore, wordt het de hoogste tijd dat er systemen worden ontworpen die schaalbaar, veilig en aanpasbaar zijn aan een snel veranderende markt.

Kunstmatige intelligentie als versneller

AI is een van de dominantste trends binnen softwareontwikkeling. Het versnelt het ontwikkelproces door automatisch code te genereren en fouten efficiënter op te sporen. Tegelijkertijd groeit de vraag naar het toepassen van kunstmatige intelligentie in applicaties sterk, omdat bedrijven deze technologie steeds vaker willen inzetten voor geavanceerde automatisering en gegevensanalyse.

Low-code en no-code

Naast kunstmatige intelligentie winnen low-code en automation-platforms aan terrein. Low-code en automation-platforms maken het eenvoudiger om verschillende tools en platforms met elkaar te integreren tot een samenhangende oplossing. Ontwikkelaars transformeren hierdoor van programmeurs naar probleemoplossers die diverse technologieën combineren om tot de beste oplossing te komen. Dit vereist een bredere, flexibele en meer communicatieve aanpak.

De tijd dat alle functionaliteit puur door middel van code moest worden geprogrammeerd, ligt achter ons. Low-code en automation-platforms kunnen in veel gevallen het ontwikkelproces enorm versnellen. Tegelijkertijd brengen ze beperkingen met zich mee, zoals vendor lock-in en beperkte aanpasbaarheid. De keuze voor low-code moet daarom zorgvuldig worden afgewogen tegen bedrijfsdoelstellingen, kosten en flexibiliteit.

In situaties waarin software een onderscheidend concurrentievoordeel biedt, kan traditionele softwareontwikkeling een betere keuze zijn. Vergeet daarbij ook niet dat het een het andere niet uitsluit. Een samengestelde oplossing waarbij elke tool goed tot zijn recht komt is natuurlijk de beste keuze.

Best practices in softwareontwikkeling

Uiteindelijk is de enige echte graadmeter voor succes de eindgebruiker. Daarom draait het om snel lanceren en iteratief verbeteren op basis van feedback van echte gebruikers. Of zoals LinkedIn-oprichter Reid Hoffman zei: “If you’re not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late.” Dus minder luisteren naar experts en zo snel mogelijk testen met echte gebruikers.

“De tijd die nodig is om te ontwikkelen gaat drastisch afnemen en de techsector zal voortdurend in beweging blijven.”

Voor alle softwareontwikkeling geldt; maak je software geschikt voor verandering. Maak technische keuzes die flexibiliteit bieden en zorg dat software zich eenvoudig kan aanpassen aan veranderende behoeften van bedrijven, klanten en de markt.

Wat brengt de toekomst?

Het klassieke programmeren maakt steeds vaker plaats voor AI, low-code en integratieplatformen. De tijd die nodig is om te ontwikkelen gaat drastisch afnemen en de techsector zal voortdurend in beweging blijven.

Dit vraagt om ontwikkelaars met een helikopterview, brede kennis over verschillende technologieën en het vermogen om snel te schakelen. Tegelijkertijd brengt deze verandering nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het waarborgen van privacy en security in applicaties die afhankelijk zijn van diverse geïntegreerde tools.

Een andere grote verandering is quantum computing. Ik verwacht dat dit binnen vijf tot vijftien jaar praktisch toepasbaar is. Deze nieuwe manier van rekenen is veel sneller en krachtiger dan traditionele computers. De impact hiervan kan zelfs groter zijn dan de recente doorbraak van generatieve AI.

De exponentiële toename in rekenkracht brengt gevolgen met zich mee, vooral op het gebied van security. Huidige versleutelingstechnieken zijn eenvoudig te kraken, wat nieuwe beveiligingsuitdagingen oplevert. Tegelijkertijd zal deze rekenkracht AI naar een geheel nieuw niveau tillen, waardoor complexe problemen die nu onoplosbaar lijken, binnen handbereik komen.

In de praktijk

Ik merk dat klanten het steeds moeilijker vinden om ver vooruit te plannen. Hoe ziet de markt er volgend jaar uit? Welke nieuwe ontwikkelingen kunnen we verwachten? Daarom is het belangrijker dan ooit om snel resultaat te boeken en wendbaar te blijven. Waar agile een paar jaar geleden nog vooral een modewoord was, beseffen klanten nu dat het dé manier is om succesvol te blijven.

Daarom is het goed om met teams te werken die geen lange inwerkperiode nodig hebben en direct waarde toevoegen. Ze richten zich dan niet alleen op vakmanschap, maar treden steeds vaker op als sparringpartner van de klant. Zo helpen ze niet alleen bij de realisatie van functionaliteiten, maar denken ze ook actief mee over de beste strategie om bedrijfsdoelen te bereiken.