De Eerstejaars Ziektewet-beoordeling: Hét beoordelingsmoment na 1 jaar ziekte

Wanneer mensen zich langdurig ziek melden, vindt na een jaar een belangrijk toetsingsmoment plaats: de Eerstejaars Ziektewet-beoordeling. Tijdens deze beoordeling stelt het UWV vast of de werknemer, na een jaar verzuim, nog recht heeft op een Ziektewetuitkering. Experts van Acture leggen uit wat deze beoordeling inhoudt en wat de gevolgen zijn voor zowel werkgever als werknemer.
De Eerstejaars Ziektewet-beoordeling is een cruciaal moment in het proces van ziekte en mogelijke re-integratie. Naast de impact op de gezondheid en het welzijn van de werknemer, heeft deze beoordeling ook financiële consequenties. Sommige werkgevers zijn eigenrisicodrager en dragen zelf de kosten van de uitkering.
Wat is de Eerstejaars Ziektewet-beoordeling precies?
De Eerstejaars Ziektewet-beoordeling (EZWB) is een toetsing door het UWV die plaatsvindt wanneer een werknemer 52 weken ziek is geweest. Tijdens deze beoordeling kijkt het UWV of de werknemer volgens de normen van de Ziektewet nog arbeidsongeschikt is. Belangrijk om te weten is dat het UWV niet alleen kijkt naar de beperkingen, maar vooral naar wat de werknemer nog wél kan.
Dit gesprek mondt uit in de beslissing of de ziektewetuitkering wordt voortgezet of stopgezet. Het gesprek is dus heel erg belangrijk voor zowel werkgever als werknemer.
Waarom wordt de EZWB uitgevoerd?
Er zijn verschillende redenen waarom een EZWB uitgevoerd moet worden. Zo is het goed dat het UWV gaat kijken of de werknemer deels kan werken. Een andere reden is om te bepalen of er nog recht is op de uitkering die de werknemer krijgt. Mochten werknemers nog wel een beperking hebben met betrekking tot het werk? Dan kunnen ze doorstromen naar de WIA.
Aan de hand van een EZWB wordt dus gekeken naar de vervolgstappen. Zo kan het zijn dat de werknemer weer terugkeert naar het werk of dat deze in aanmerking komt voor de WIA-keuring, mocht er nog langer ziekte worden vastgesteld.
Verschil met andere beoordelingen
Wanneer een werknemer ziek uitvalt, krijgt hij of zij te maken met verschillende processen en beoordelingen. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen om bij stil te staan. Zo vindt de EZWB plaats na één jaar ziekte en bepaalt deze of de werknemer nog recht heeft op een uitkering. Een WIA-keuring daarentegen vindt pas plaats na ongeveer 104 weken ziekte en beoordeelt of een werknemer recht heeft op een WIA-uitkering.
Daarnaast speelt ook het re-integratieproces een rol. Zowel werkgever als werknemer wil dat de werknemer weer aan de slag kan. De EZWB is een formele beoordeling door het UWV en staat los van de re-integratiebegeleiding. Re-integratie is een doorlopend proces waarbij werkgever en werknemer samenwerken om de werknemer weer terug te laten keren naar werk.
Wat betekent het voor de werknemer?
Een EZWB heeft verschillende gevolgen voor de werknemer. De uitkomst van de beoordeling is hierbij bepalend. Het hangt ervan af of de werknemer recht blijft houden op een uitkering of dat deze wordt stopgezet. Is de werknemer gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan ontvangt hij of zij nog een deel van de uitkering en moet gedeeltelijk weer aan het werk. Wordt de werknemer volledig arbeidsgeschikt verklaard, dan moet hij of zij terugkeren naar het werk.
Als de werknemer het niet eens is met de beoordeling, kan er bezwaar worden gemaakt. In dat geval volgt een herbeoordeling.
Wat betekent het voor de werkgever?
Ook voor de werkgever heeft de EZWB gevolgen. Als de werkgever eigenrisicodrager is, ligt de verantwoordelijkheid grotendeels bij hem of haar. Dit betekent dat de werkgever deels verantwoordelijk is voor de kosten van de uitkering.
Daarnaast moet de werkgever zich actief bezighouden met re-integratie en dit goed documenteren. Het is belangrijk dat de werkgever onderzoekt hoe de werknemer het beste kan terugkeren op de werkvloer, bijvoorbeeld met aangepast werk en taken die passen bij de uitspraak van het UWV.
Samenvattend, is de Eerstejaars Ziektewet-beoordeling een cruciaal moment in het langdurige ziekteproces van een werknemer. Het bepaalt niet alleen het verdere recht op een uitkering, maar heeft ook grote gevolgen voor zowel de werknemer als de werkgever.
In een tijd waarin verzuim een steeds groter probleem wordt voor veel organisaties, is het hoe dan ook van belang om zowel de begeleiding van werknemers als de re-integratie serieus te nemen.