Onzekerheid domineert de grootste risico’s voor het bedrijfsleven

De meest impactvolle risico’s voor raden van bestuur en commissarissen bestaan vooral uit onzekerheden, zo blijkt uit de jaarlijkse CEO & Board Confidence Monitor van Heidrick & Struggles. Economische onzekerheid, geopolitieke instabiliteit en verschuivingen in marktdynamiek voeren de lijst van grootste zorgpunten aan voor 2025.
De wereld bevindt zich al enkele jaren in onrustig vaarwater, en we kunnen veilig concluderen dat de eerste maand Trump het er niet kalmer op heeft gemaakt. Geopolitieke spanningen lopen verder op en de door de Amerikaanse president ontketende handelsoorlogen zetten de wereldwijde economie verder onder druk.
Uit het onderzoek onder 930 CEO’s en commissarissen blijkt dat de grootste risico’s waar bedrijven zich zorgen over maken allemaal terug te voeren zijn op diverse vormen van onzekerheid. Zo wordt economische volatiliteit door 58% van de respondenten als een van de meest urgente uitdagingen gezien. Geopolitieke instabiliteit (44%) en de veranderende marktdynamiek (37%) volgen op plek twee en drie.
“Hoge invoertarieven, groeiend isolationisme en handelsoorlogen creëren een klimaat van onzekerheid”, zegt Imke Lampe, Managing Partner van Heidrick & Struggles Nederland.
“Het is wat dat betreft geen verrassing dat de ondervraagde CEO’s en commissarissen het meest onzeker zijn over het vermogen van hun organisatie om relatief recente uitdagingen, zoals geopolitieke spanningen en kunstmatige intelligentie, het hoofd te bieden”, duidt ze de uitkomsten.
Beperkt vertrouwen in weerbaarheid
Opvallend is dat slechts 26% van alle CEO’s en commissarissen verwacht dat hun organisatie effectief kan omgaan met geopolitieke spanningen en de gevolgen daarvan. Ook op het gebied van kunstmatige intelligentie heerst onzekerheid: slechts een derde van de bestuurders denkt dat hun organisatie AI-ontwikkelingen succesvol kan managen in 2025.
Onder druk van dergelijke ontwikkelingen betwijfelen veel respondenten of hun organisatie de strategische doelstellingen voor 2025 wel zal halen: 40% blijkt hier verre van gerust op.
Bovendien heeft slechts 53% vertrouwen in het vermogen van hun organisatie om directieleden aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden. Voor CEO-opvolging is dat vertrouwen nog lager: één op de zes bestuurders heeft hier weinig vertrouwen in.
Lees ook: Nergens in Europa zijn nieuwe commissarissen zo oud als in Nederland.
Veerkracht
Ondanks deze zorgen zijn er ook positieve signalen. Zo is 62% van de ondervraagde leiders optimistisch over de prestaties van hun organisatie op het gebied van governance en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Cybersecurity blijft een belangrijk aandachtspunt, maar hier is de helft van de ondervraagden positief over de eigen weerbaarheid.
Volgens Lampe tonen deze ontwikkelingen aan dat bedrijven ondanks de onzekerheid veerkrachtig blijven. “De vorderingen die zij het afgelopen jaar hebben gemaakt op het gebied van governance, CSR en cybersecurity zijn hiervan een mooi bewijs. De volgende stap is deze veerkracht door te trekken naar nieuwe risico’s zoals AI en geopolitieke instabiliteit.”