Private equity-firma’s in Europa gematigder over vooruitzichten in 2025

Private equity-firma’s in Europa zijn gematigder over hun vooruitzichten voor 2025 dan hun branchegenoten in Noord-Amerika en de Azië-Pacific-regio. Dat blijkt uit onderzoek van Forvis Mazars onder meer dan 300 private equity-professionals wereldwijd.
Het rapport laat zien dat een reeks uitdagingen waar de private equity-sector al langere tijd mee kampt – zoals marktfluctuaties, oplopende rentes en hoge waarderingen – ook in 2025 hun weerslag zullen hebben op de marktprestaties.
“De huidige markt wordt gekenmerkt door onzekerheid in de wereldeconomie, geopolitieke spanningen, inflatiedruk, stijgende rentetarieven en hevige concurrentie. Deze trends blijven de sector beïnvloeden”, aldus Aron B. de Jong, partner bij Forvis Mazars Nederland.
Mondiaal gezien zijn de macro-economische vooruitzichten desondanks beter dan een jaar geleden. Ook lijken private equity-fondsen meer gewend aan de uitdagingen die er wel zijn. Een ruime meerderheid van de respondenten is optimistisch over de vooruitzichten voor dit jaar. Met name in Noord-Amerika en Azië-Pacific hebben ze vertrouwen in de groei van hun portefeuille voor 2025.
In Europa zijn de private equity-fondsen echter minder positief gestemd. Het continent ondervindt meer tegenwind van geopolitieke onzekerheid en regeldruk.
“Hierdoor hanteren private equity-firma’s, vermogensbeheerders en family offices meer gematigde vooruitzichten voor 2025”, aldus De Jong. “Dit is een verandering ten opzichte van hun voorzichtige optimisme aan het begin van 2024, een jaar dat in de meeste markten relatief vlak verliep.”
Portfolioprestaties
Gevraagd naar hun portfolioresultaten gaven ruim zeven op de tien ondervraagde leiders aan dat de prestaties van hun portfolio’s beter waren dan verwacht of gepland. Dit geldt zowel voor de driejaarsmarkering (fondsen houden hun activa doorgaans drie tot zeven jaar aan) als voor de exit, met relatief kleine regionale verschillen.
“Er zijn echter belangrijke nuances in de strategieën die worden toegepast om ondermaatse prestaties aan te pakken”, merkt De Jong op.
Vooruitkijkend naar de rest van 2025, staan financiële dienstverlening en technologie & telecommunicatie bovenaan de lijst van populaire investeringsgebieden. Binnen deze sectoren richten investeerders zich op bedrijven met schaalbare, terugkerende omzetmodellen en een minimale afhankelijkheid van fysieke activa.
Waardecreatie
Naast hun kernactiviteiten – overnames en exits – blijken private equity-firma’s steeds meer prioriteit geven aan waardecreatie binnen hun portfoliobedrijven. De focus ligt hierbij op het realiseren van operationele verbeteringen.
De Jong: “Private equity-firma’s die operationele expertise combineren met strategisch inzicht en voldoende wendbaarheid, kunnen succesvol door de complexiteit navigeren en blijven voldoen aan de verwachtingen van investeerders.”