Vermogensbeheerders hebben bijna $120 biljoen onder hun hoede

13 augustus 2024 Consultancy.nl

Vermogensbeheerders hebben wereldwijd bijna $120 biljoen onder hun hoede. Dat blijkt uit een analyse van Boston Consulting Group (BCG).

BCG onderzoekt al bijna twintig jaar de wereldwijde vermogensbeheersector. Sinds de eerste meting is het totale vermogen dat bedrijven uit deze industrie beheren enorm gegroeid. In 2005 waren ze samen verantwoordelijk voor ruim $37 biljoen aan vermogen, in 2021 ging het maar liefst om $116,6 biljoen.

In 2022 daalde het totale vermogen onder beheer naar $106,3 biljoen, onder andere vanwege de energie- en de coronacrisis. Afgelopen jaar was sprake van een herstel: het vermogen steeg naar $118,7 biljoen. Daarmee komt het samengestelde jaarlijkse groeipercentage sinds de eerste meting uit op 6%.

Bron: BCG’s Global Asset Management Benchmarking Database, 2024

Ondanks dat de beheerbedrijven afgelopen jaar zorg zijn gaan dragen voor meer vermogen, is de winstgevendheid van de sector gedaald. “De inkomsten stegen in 2023 beperkt, terwijl de kosten toenamen”, zegt Dean Frankle van Boston Consulting Group. “Door deze twee tegengestelde krachten daalde de winst met 8,1%.”

Volgens Frankle benadrukken deze cijfers dat de vermogensbeheersector voor een aantal belangrijke uitdagingen staat. “Om concurrerend te blijven, zullen vermogensbeheerders onder andere de voordelen van kunstmatige intelligentie moeten gaan benutten.”

Volgens BCG kunnen vermogensbeheerders hun productiviteit op tal van vlakken verbeteren met AI. Zo kan de efficiëntie van de salesactiviteiten met behulp van de technologie tot wel 25% worden verhoogd. “Voor IT-zaken gaat het om een efficiëntieverbetering van tot wel 30%”, aldus de onderzoekers.

Vermogensbeheerders hebben bijna $120 biljoen onder hun hoede

Bron: Expert interviews; BCG analysis.

“AI biedt de vermogensbeheersector veel kansen”, zegt Peter Czerepak van BCG. “Het bereiken van resultaten vereist strategisch denken en het vermogen om op grote schaal uit te voeren. Nu de winstgroei uitblijft, is het voor bedrijven van cruciaal belang dat ze de technologie gaan benutten.”

Kleinere schaal

Ook op kleinere schaal biedt de technologie veel voordelen. Zo kan een vermogensbeheerteam dat zich richt op investeringen in private markten veel tijd besparen met AI-tools, onder andere bij het doen van onderzoek en het schrijven van rapporten. In beide gevallen gaat het om een tijdswinst van 35% tot 45%.

Andere mogelijke toepassingen zijn het uitvoeren van data-analyses (tijdswinst: 30 tot 40%), vergaderingen en telefoongesprekken (20% tot 30%), het afhandelen van e-mails (20% tot 30%) en het reviewen van content (20% tot 30%).

Vermogensbeheerders hebben bijna $120 biljoen onder hun hoede

Bron: BCG’s Global Asset Management Market Sizing Database, 2024.

Verschillen per regio

BCG bekeek ook de ontwikkelingen per regio. Noord-Amerikaanse beheerbedrijven dragen momenteel zorg voor $55,6 biljoen, hun Europese concurrenten beheren $25,3 biljoen. Daarmee hebben de twee regio’s bijna 70% van het totale vermogen in handen.

Vermogensbeheerders uit Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten zijn samen verantwoordelijk voor net geen $5 biljoen aan vermogen. Bij kantoren uit Japan en Australië gaat het opgeteld om $7,9 biljoen.

Voor zijn studie nam BCG – in samenwerking met brancheverenigingen Investment Company Institute en CFA Institute – 57 vermogensbeheerders onder de loep. Deze organisaties beheren bij elkaar opgeteld een vermogen van zo’n $15 biljoen.

More on: Boston Consulting Group
Netherlands
Company profile
Boston Consulting Group is a Local partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Boston Consulting Group is a Local partner of Consultancy.org in Africa, South Africa, Australia, Latin America, Netherlands, Canada and United States.

Upgrade the partnership. Get in touch with our team for details.