ERAC viert driejarig bestaan van eigen podcast Sterke Koppen

Het is deze maand drie jaar geleden dat ERAC een eigen podcastserie lanceerde. Een korte blik op de verzameling van afleveringen en onderwerpen die in deze periode de revue hebben gepasseerd.
Adviesbureau ERAC (in 1992 opgericht als European and Regional Affairs Consultancy) houdt zich bezig met regionale ontwikkeling, subsidies, de energietransitie en innovatie. Het bureau geldt als een expert op gebieden als projectmanagement, financiën en wet- en regelgeving, en werkt onder meer voor overheden, innovatieve bedrijven en kennisinstellingen.
Met de podcastreeks ‘Sterke Koppen’ richt het bureau zich op thema’s die ERAC en zijn opdrachtgevers aan het hart gaan en aansluiten op de expertise van het bureau. Van de energietransitie en circulaire economie tot baanbrekende innovaties in fotonica en regeneratieve geneeskunde – elke aflevering van Sterke Koppen brengt inzichten van experts en praktijkervaringen samen.
Een overzicht van de afleveringen:
Nederland pioniert in slim onderhoud voor infrastructuur – 21 februari 2025
In de achtste aflevering wordt gesproken met Paul van Kempen (World Class Maintenance) en Pieter Liebregts (ERAC) over slim onderhoud van infrastructuur. Het tweetal gaat in op hoe data, sensoren en samenwerking tussen publieke en private partijen helpen om bruggen, sluizen en wegen toekomstbestendig te maken. Hoe blijft Nederland koploper in smart maintenance en wat merken we hiervan in het dagelijks leven?
Duurzame oplossingen voor kwetsbare wijken in Breda met het Volkshuisvestingfonds – 26 maart 2024
In de zevende aflevering is Jan van Doorn te gast, projectleider van het Volkshuisvestingsfonds in de gemeente Breda. Hij legt uit hoe de gemeente met dit fonds de leefbaarheid in kwetsbare wijken verbetert met isolatie, buurthuisrenovatie en woningherstructurering. Verder zet ERAC-adviseur Marijn van Zanten uiteen hoe de passende en realistische begroting binnen de richtlijnen van het Volkhuisvestingsfonds tot stand is gekomen.
Nederland op de kaart in 6G-waardeketen dankzij FNS-programma – 27 februari 2024
In de zesde aflevering wordt gesproken met Peter Rake van TNO en programmamanager FNS en Celine van Soest van ERAC. Ze gaan in op 6G-ontwikkeling, hoe deze ontwikkeling de aanjager kan worden voor de economie van de BV Nederland, waarom er financiering vanuit het Nationaal Groeifonds nodig was en wat burgers hiervan gaan merken.
SBMC zorg voor versnelling van regeneratieve geneeskunde – 3 juli 2023.
In de vijfde aflevering zijn Jan Rietsema, directeur van SBMC, en Sharon Struijcken van ERAC te gast. Ze bespreken de significante rol van SBMC bij het bevorderen van regeneratieve geneeskunde in Nederland en hoe de bijdrage van het Nationaal Groeifonds wordt ingezet. Ook gaan ze in op het belang van een nauwe samenwerking om te voldoen aan de gestelde subsidievoorwaarden en de verantwoording van de subsidie.
Gemeente Tilburg start project om wijk Quirijnstok van het aardgast af te krijgen – 1 maart 2023
In de vierde aflevering wordt gesproken met Inge van Beek, omgevingsmanager energietransitie VvE’s in Tilburg en Willem Jaspers, commercieel verantwoordelijk binnen ERAC, over de uitdagingen waar gemeente Tilburg voor staat als het gaat om warmtetransitie en de rol van Verenigingen van Eigenaren in het verduurzamen van woningen en gebouwen.
Fotonica en het Nationaal Groeifonds – oktober 2022
In de derde aflevering zijn Ewit Roos van PhotonDelta en Huub Smulders, directeur van ERAC te gast. Zij gaan in op de fotonica, en vooral hoe PhotonDelta deze veelbelovende technologie — met hulp van ERAC en het Nationaal Groeifonds — verder ontwikkelt in Nederland.
Midpoint Brabant en de circulaire economie – 7 juli 2022
In de tweede aflevering gaat Herman Gels van Midpoint Brabant in gesprek met Geert Kooistra, die namens ERAC Midpoint Brabant bijstaat. Onderwerp van het gesprek is de circulaire economie en vooral hoe deze wordt toegepast in Brabant.
Hoe dragen we bij aan een circulaire economie? – Maart 2022
In de eerste aflevering van Sterke Koppen gaan Geert Kooistra en Miett Tajthy, ERAC-adviseurs met een groot hart voor de energietransitie, in op de vraag hoe Nederland de transitie kan maken naar een circulaire economie.
Bij ERAC werken rond de 80 professionals vanuit kantoren in Eindhoven, Den Haag en Utrecht.