Groeiende populariteit van AI verhoogt vraag naar halfgeleiders fors

De groeiende populariteit van kunstmatige intelligentie zal de vraag naar halfgeleiders naar verwachting flink gaan verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van Capgemini.
Halfgeleiders zijn de belangrijkste bouwstenen voor het maken van chips. Deze chips zijn onder andere nodig voor de hardware die wordt gebruikt voor het laten draaien van complexe AI-modellen, zowel in datacenters als op apparaten van bedrijven en consumenten.
Doordat AI almaar meer ingeburgerd raakt, verwacht de mondiale halfgeleidersector dat de vraag naar zijn producten tot en met het einde van 2026 zal toenemen met ongeveer 15%, schrijft Capgemini in zijn onderzoeksrapport.
Fabrikanten van producten waarin halfgeleiders zitten (zoals elektronicabedrijven) voorzien een nog grotere stijging. Volgens de zogeheten verwerkende industrieën neemt de vraag naar halfgeleiders tot en met eind volgend jaar toe met 29%.
“De wereldwijde halfgeleidersector bevindt zich op een kruispunt”, zegt Brett Bonthron van Capgemini. “Door de enorme opmars van generatieve AI wordt de halfgeleidersector onder grote druk gezet. Ook omdat meer maatwerk vereist is.”
Tot een paar jaar geleden hield de halfgeleidersector zich vooral bezig met het maken van standaard chips die breed toepasbaar zijn. Het was vervolgens aan klanten om te verzinnen waarvoor ze deze zouden inzetten. Inmiddels vragen steeds meer klanten om op maat gemaakte oplossingen die met software worden ondersteund.
“Investeringen in geavanceerdere productiemethoden en ontwerpprocessen zullen essentieel zijn om te voldoen aan de specifiekere behoeften”, geeft Bonthron aan. “Deze veranderingen zijn niet van de ene op de andere dag gerealiseerd, maar vormen beslist een kans voor de sector.”
In het rapport is te lezen dat 39% van de halfgeleidersector denkt dat AI de vraag naar specifiekere chips de komende twee jaar zal verhogen. De verwerkende industrieën rekenen op een hoger percentage: 81% geeft aan dat de vraag de komende twaalf maanden met 21% zal toenemen.
Een groot verschil, wat niet wegneemt dat ongeveer de helft van de organisaties uit de halfgeleiderindustrie (48%) op dit moment bezig is met het ontwikkelen van specifiekere chips die met software worden ondersteund.
Verder houdt 26% van de organisaties uit de halfgeleidersector zich momenteel bezig met pilots waarbinnen software wordt toegevoegd aan bepaalde producten, terwijl 17% van plan is hier spoedig mee te starten.
Belemmeringen
Of de halfgeleidersector in staat zal zijn om de toenemende vraag naar zijn producten te beantwoorden, hangt ook af van geopolitieke kwesties, zegt 69% van de organisaties uit de verwerkende industrieën.
De Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld handelsbeperkingen opgelegd aan verschillende Chinese bedrijven, zoals Huawei. En dat treft niet alleen die organisaties: de maatregelen verstoren de toeleveringsketen van de mondiale halfgeleidersector.
Zo’n twee derde van de bedrijven uit de verwerkende sectoren maakt zich bovendien zorgen over de productiecapaciteit van de halfgeleiderindustrie, terwijl 52% denkt dat het geringe aantal producenten ook een potentieel gevaar vormt voor de leveringszekerheid.