Zeeland krijgt een plek voor foodinnovatie (met dank aan AddVision)

Zeeland zet een belangrijke stap richting een duurzamer en toekomstbestendig voedselsysteem. In de provincie wordt een locatie voor foodinnovatie ontwikkeld. AddVision, een adviesbureau met diepe wortels in de regio, speelt hierin een sleutelrol.
Met de lancering van het initiatief beschikt Zeeland straks over een eigen innovatiehub die zich richt op de voedselverwerkende industrie. De provincie kan zo’n eigen kennisbolwerk goed gebruiken.
De uitdagingen in de voedselketen zijn anno 2024 namelijk groot. Verandering is nodig om zowel het klimaat als onze gezondheid te beschermen. Dat betekent zoeken naar alternatieve ingrediënten, efficiëntere verwerking van grondstoffen en veranderingen in consumptiegedrag.
In Zeeland ontbrak het tot dusver echter aan faciliteiten voor voedselinnovatie, waardoor bedrijven waren aangewezen op locaties (ver) buiten de provincie, zoals in Helmond en Venlo of het DAB in Bergen op Zoom. Tijd om daar verandering in te brengen, vond AddVision. Het bureau startte op eigen initiatief een verkenning naar een plek om met foodinnovatie aan de slag te gaan.
AddVision, dat zich richt op strategische en duurzame oplossingen voor bedrijven en overheden, heeft sterke banden met Zeeland en droeg in het verleden al bij aan diverse regionale projecten, onder meer voor de logistieke en agrarische sector.
Samenwerking als sleutel
De verkenningsfase kon worden uitgevoerd dankzij financiering vanuit de provincie Zeeland, Impuls, HZ University of Applied Sciences, Dockwize en de gemeente Vlissingen. Ook FoodDelta Zeeland en Scalda zijn daarna aangehaakt.
De eerste stap bestond uit het uitvoeren van een behoefteonderzoek. Samen met de partners werd de behoefte onder lokale bedrijven – variërend van mkb’ers tot multinationals en kennisinstellingen – in kaart gebracht. Tegelijkertijd werden kansen binnen sectoren zoals aquacultuur, eiwittransitie, robotisering en digitalisering in de landbouw onderzocht.
Nadat de behoefte was vastgesteld, werd het project verder uitgewerkt door Dockwize, met steun vanuit de Katapult-regeling. De focus lag hierbij op het verfijnen van de behoeften, het vinden van een geschikte locatie, het inrichten van de locatie en het samenstellen van een relevant programma.
Innovatiebroedplaats
Deze locatie is gevonden bij Innovatiepunt KAAP in Vlissingen, een terrein van 4.000 m2 aan binnen- en buitenruimtes waar bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden samenwerken om nieuwe producten en innovaties te testen, ontwikkelen en demonstreren op de transitiethema’s energie, voedsel en water.
Bij KAAP worden ruimtes ingericht die specifiek geschikt zijn voor de voedselverwerkende industrie. Denk hierbij aan een proefkeuken en een proefproductieruimte. De faciliteiten worden niet alleen ingezet voor technologische innovaties, maar ook om nieuwe samenwerkingen en projecten te stimuleren.
Deze plek moet uitgroeien tot een broedplaats die bedrijven, kennisinstellingen en andere stakeholders samenbrengt om te werken aan innovaties in de voedselverwerkende industrie.
AddVision blijft betrokken bij de doorontwikkeling en coördineert de inrichting van de ruimtes, de activiteiten en programmering. Dit doet het bureau in nauwe samenwerking met de partners, experts vanuit het bedrijfsleven en onderwijs, leveranciers en adviesbureaus.