KplusV helpt Zuid-Hollandse organisaties met eiwittransitie
Zuid-Holland bouwt aan een netwerk om de eiwittransitie te stimuleren. KplusV ondersteunt deze ‘Protein Port’ in de rol van kwartiermaker.
Terwijl de aarde verder opwarmt, hebben zowel bedrijven als overheden grote moeite om hun klimaatdoelen te halen. Waar Nederland aardig vaart begint te maken in de energietransitie, blijven veel andere kansen nog onderbenut.
Neem de voedingsindustrie. Na de energiebranche is deze sector verantwoordelijk voor de meeste broeikasgassen, waarvan bijna de helft aan de veehouderij wordt toegeschreven. Ondanks dit besef blijft de consumptie van dierlijke eiwitten wereldwijd stijgen.
De groeiende wereldbevolking maakt het noodzakelijk om eiwitbronnen te vinden die zowel voedzaam als milieuvriendelijk zijn. Dit vergt een grote verschuiving van dierlijke naar plantaardige en andere alternatieve eiwitbronnen, denk onder meer aan kweekvlees, aquatische eiwitten, fermentatie en insecten. Wereldwijd zijn er al aanzienlijke inspanningen – van onderzoek tot investeringen – om deze eiwittransitie te stimuleren.
Zuid-Holland kan hierin een belangrijke rol spelen, zo concludeerde TNO eind 2021 op basis van een verkenning naar de potentie van de eiwittransitie voor de regio. De onderzoekers dichtten Nederland een unieke uitgangspositie toe om internationaal koploper te worden in de transitie, waar Zuid-Holland aan kan bijdragen door aan een regionale agenda en sterker ecosysteem te werken.
Protein Port
In dit kader hebben de provincie Zuid-Holland en Metropool Regio Rotterdam Den Haag de handen ineengeslagen met regionale ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter en scale-up-ecosysteem Planet B.io.
Samen bouwen ze aan de ‘Protein Port’, een netwerk rondom alternatieve eiwitten in Zuid-Holland. Een belangrijke ambitie is om meer samenwerking aan te jagen tussen bedrijven, startups, financiers, kennisinstellingen en overheden.
Cees Stoppelenburg, strategisch adviseur Metropool Regio Rotterdam Den Haag, benadrukt de waarde van zo’n netwerk. “Bedrijven zijn heel druk bezig met ondernemen en kijken dus meer vanuit de focus van hun eigen bedrijf. Het elkaar ontmoeten gaat niet vanzelf en dat is nou precies iets waarvan de overheid kan zeggen: daar kunnen we ons steentje aan bijdragen.”
Community bouwen
KplusV werd gevraagd om bij te dragen aan het ontwikkelen van een organisatie die het netwerk tot een succes maakt. Het bureau is verantwoordelijk voor het inrichten van een robuuste organisatie met bijbehorend werkprogramma.
In de rol van kwartiermaker bouwde KplusV voort op de eerdere netwerkbijeenkomsten, onder meer via het organiseren van een ‘Future Day’, een proces waar het bureau in meerdere bijeenkomsten met stakeholders de samenwerking en ambities besprak en analyseerde.
“Een Future Day is een belangrijk element in het bouwen van een community”, vertelt KplusV-adviseur Bernedine Bos, die is gespecialiseerd in ecosystemen en samenwerking. “Wat is de ambitie die we gezamenlijk ervaren? En kunnen we die doorvertalen naar gezamenlijke doelstellingen en omzetten in concrete programma’s?”
Sinds eind december is Protein Port als netwerkorganisatie operationeel. “Nu kan Protein Port aan de slag met handen en voeten geven aan de samenwerking, waarmee de eiwittransitie versneld wordt. De eerste meetup staat gepland voor februari”, besluit Bos.