Aon Hewitt: Dekkingsgraden pensioenfondsen gestegen

06 maart 2013 Consultancy.nl

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen is in de afgelopen maand fors verbeterd. De gemiddelde dekkingsgraad steeg naar 103%, 2 procentpunten meer dan in janari. Dat blijkt uit de maandelijkse ‘Pensioenthermometer’ van Aon Hewitt.

Aon Hewitt is het HR adviesbureau van wereldwijde dienstverlener Aon.

De waarborging van onze pensioenen ligt voor een deel in handen van de pensioenfondsen die deze beheren. Zolang pensioenfondsen voldoende dekkingsgraad aanhouden lopen onze pensioenen geen gevaar. De dekkingsgraad wordt berekend aan de hand van de Ultimate Forward Rate en de driemaands gemiddelde marktrentes, zoals voorgeschreven door De Nederlandsche Bank. Met een dekkingsgraad boven de 100% kunnen de pensioenfondsen aan hun verplichtingen voldoen. Wettelijk moeten pensioenfondsen zelfs een dekkingsgraad aanhouden van 105% om toekomstige pensioenen te kunnen uitbetalen.
 
Aon Hewitt - Pensioen Thermometer
 
Korten van pensioenen
Vorig jaar was er een daling in de dekkingsgraden. Oorzaken waren een zeer lage rentestand en een gestegen levensverwachting. Hierdoor worden 68 fondsen per 1 april genoodzaakt om kortingen door te voeren op pensioenen. De kortingen raken 5,6 miljoen Nederlanders. Analisten verwachten dat in 2014 nog 40 fondsen zullen volgen. Afhankelijk van hoe de dekkingsgraden er eind 2013 uitzien, worden wellicht meer fondsen gedwongen om kortingen door te voeren.

Nieuws

Meer nieuws over