Hay Group: CFO moet waken voor actuarial assumptions

25 februari 2013 Consultancy.nl

Beursgenoteerde ondernemingen die hun jaarrekening baseren op internationale boekhoudstandaarden als IFRS of US Gaap ontsnapten vorig jaar nog grotendeels aan de pensioengevolgen van een lage(re) rente. Terwijl pensioenfondsen fors lagere dekkingsgraden lieten zien, namen de pensioentekorten in de ondernemingsbalansen niet significant toe. Dit jaar is ook de rente gedaald waarmee ondernemingen hun verplichtingen moeten berekenen. Hierdoor nemen pensioenverplichtingen en pensioenkosten flink toe. 

Dat de nieuwe financiële realiteit ook gevolgen heeft voor de verwachte inflatiecorrectie (indexatie) wordt vaak vergeten. Hierdoor bestaat het risico dat een onderneming de renteverlaging volledig verwerkt, maar de gedaalde inflatiecorrectie buiten beschouwing laat. Gevolg: een onrealistisch hoge indexatieverplichting met daaraan gekoppeld een voorziening in de ondernemingsbalans die geen of weinig verband heeft met de realiteit. 

Een onnodig hoge voorziening en pensioenlast is een zeer ongewenste situatie voor de meeste ondernemingen, zeker in deze tijd. Helemaal als volgend boekjaar alle pensioentekorten direct gaan doorwerken in het vermogen van de onderneming. 

De CFO zou nu zijn meerwaarde laten zien als hij de zogenaamde ‘actuarial assumptions’ ter discussie stelt en deze goed doorgrondt. Alleen dan wordt een onrealistisch beeld van de financiële staat van de onderneming voorkomen. 

Een artikel van Rogier Kerkhof en Rob Westrek, Directors bij Hay Group Pension & Actuarial Services.

Nieuws