Van Dam Datapartners lanceert Quickscan-dienst voor datagedreven werken
Van Dam Datapartners heeft een nieuwe Quickscan-dienst gelanceerd. Daarmee kunnen organisaties snel en effectief antwoord krijgen op prangende datavraagstukken die ze er nu van weerhouden een volgende stap te zetten. Maria Ivanova, dataprofessional bij het adviesbureau, vertelt hoe de scan werkt.
De digitale transformatie is al een tijdje gaande, maar zeker sinds de opkomst van kunstmatige intelligentie is de manier waarop organisaties data gebruiken sterk veranderd. AI-toepassingen zijn veelzijdig – van gezichtsherkenning en fraudedetectie tot geavanceerde analyses – en spelen een cruciale rol in het efficiënter maken van bedrijfsprocessen.
“Elke organisatie verzamelt data en dat betekent dat AI voor iedereen van toegevoegde waarde kan zijn. Maar hoe precies, daar leven vaak nog veel vragen over”, stelt Ivanova.
De nieuwe Quickscan-dienst van Van Dam Datapartners is een methodische benadering voor het verkennen van dit soort data- en AI-vraagstukken. “Onze Quickscan biedt snel een op maat gemaakt advies, dat organisaties een helder en praktisch handelingsperspectief biedt om snel de volgende stap in datagedreven werken te zetten.”
Hoe werkt de Quickscan en voor wie?
De Quickscan kent twee fasen: inventarisatie en advies. In de eerste fase wordt de huidige (data)inrichting en architectuur van de organisatie onderzocht via interviews met stakeholders en desk research.
Ivanova licht toe: “We analyseren de specifieke context van de organisatie en kijken naar de mogelijkheden en knelpunten.” Vervolgens vergelijkt het team de huidige situatie met de gewenste toekomstvisie.
“Het mooie van de Quickscan is dat we deze volledig aanpassen aan de behoeften van de klant.”
In de tweede fase levert Van Dam Datapartners een strategisch advies op maat. Dit advies bevat een roadmap die de organisatie helpt om concrete stappen te zetten naar datagedreven groei. “We kijken niet alleen naar de technische mogelijkheden, maar houden ook rekening met factoren zoals ethiek, toekomstbestendigheid en beschikbare middelen.”
Of organisaties nou net beginnen met data en AI, of al ervaring hebben met machine learning-modellen en het bouwen van eigen dataplatforms– de Quickscan biedt voor beide typen organisaties inzicht in zowel strategische als operationele verbeteringen.
“De Quickscan is geschikt voor organisaties in verschillende stadia van hun datatransformatie”, aldus Ivanova. “We zien vaak dat organisaties die al met data werken tegen onverwachte problemen aanlopen, zoals modellen die niet langer de juiste voorspellingen doen. De Quickscan helpt om dergelijke problemen te identificeren en geeft inzicht in de oplossingsmogelijkheden.”
Ook kan de scan organisaties helpen die moeite hebben om de juiste focus te vinden binnen hun AI-strategie. “Het mooie van de Quickscan is dat we deze volledig aanpassen aan de behoeften van de klant. Heb je brede ambities, maar weet je niet waar te beginnen? Of heb je al een probleem dat opgelost moet worden? In beide gevallen helpt de Quickscan om tot een concreet en haalbaar plan te komen.”
Concrete roadmap
Binnen tien weken levert Van Dam Datapartners met behulp van de Quickscan een op maat gemaakt advies, waarmee organisaties direct aan de slag kunnen. De roadmap bevat niet alleen technische aanbevelingen, maar ook praktische stappen om het plan succesvol uit te voeren.
“We willen dat onze klanten direct kunnen beginnen en daarom leveren we niet alleen een analyse, maar ook een praktische handleiding met duidelijke vervolgstappen”, legt Ivanova uit.
Het eindresultaat is vervolgens een “concreet plan voor datagedreven groei”, afgestemd op de specifieke uitdagingen en mogelijkheden van de organisatie.
“We zorgen voor inzichten, oplossingen en veranderingen die passen bij elke organisatie.”
In sommige gevallen is na de Quickscan verdere ondersteuning gewenst. “Als blijkt dat een organisatie bijvoorbeeld nog niet de juiste datakwaliteit of infrastructuur heeft om AI effectief in te zetten, kunnen we hen verder begeleiden, bijvoorbeeld met ons Datamanagementplatform. Hiermee zorgen we dat de data op de juiste manier worden ontsloten en klaargemaakt voor verdere analyses”, aldus Ivanova.
Nazorg
“Een roadmap en adviesrapport betekenen overigens niet het einde van onze samenwerking”, benadrukt ze. “We bieden ook verdere ondersteuning bij de implementatie. Denk aan extra trainingen om de datageletterdheid binnen het team te vergroten, of aan technische hulp bij de installatie van nieuwe tools. Ons doel is dat onze klanten de transformatie succesvol kunnen doorvoeren.”
Dergelijke trainingen worden verzorgd door de eigen Academy van Van Dam Datapartners. Deze biedt zowel externe organisaties als de eigen medewerkers diverse webinars, masterclasses, trainingen en workshops, evenals verdiepende leertrajecten ter versterking van de datagedreven kennis en expertise van de professionals.
En dat op elk niveau, van beginners tot gevorderden. “We helpen deelnemers met hun ontwikkeling op een manier die bij hen past”, aldus Ivanova.
Zo kunnen organisaties met de Quickscan en ondersteuning van de experts van Van Dam Datapartners gericht aan de slag met AI en data om hun bedrijfsdoelen te bereiken. “Door samen naar het totale plaatje te kijken, zorgen we voor inzichten, oplossingen en veranderingen die passen bij elke organisatie”, besluit Ivanova.