Terugblik op AEF Live: ‘Samen werken aan hoe we samen leven’
Afgelopen zomer was ‘AEF Live’ weer een inspirerende en succesvolle dag vol maatschappelijke discussie en samenwerking. Een korte terugblik op alweer de vijfde editie van het evenement.
AEF Live is een jaarlijks evenement georganiseerd door Andersson Elffers Felix (AEF), een adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken. Doel van het event is het samenbrengen van professionals, beleidsmakers en geïnteresseerden die zich bezighouden met maatschappelijke vraagstukken.
Door middel van gesprekken, debatten en workshops kunnen de bezoekers samen met professionals van AEF ideeën uitwisselen en samenwerken aan oplossingen voor actuele en maatschappelijke thema's.
‘Samen werken aan hoe we samen leven’
Het evenement trok afgelopen editie maar liefst 500 bezoekers, waaronder tal van AEF-adviseurs, opiniemakers en andere professionals. Centrale thema van de 2024-editie was ditmaal: ‘Samen werken aan hoe we samen leven’, waarbij de nadruk lag op de toekomst van zorg, gelijke kansen en rechtvaardigheid.
Het programma bestond uit inspirerende lezingen, interactieve workshops en levendige debatten, bijvoorbeeld over de verduurzaming van de industrie, de internationalisering van het hoger onderwijs en de uitdagingen van ongelijkheid in de zorg.
Tijdens deze editie deelden diverse sprekers hun expertise over belangrijke maatschappelijke thema's. Tim Robbe, met meer dan twintig jaar ervaring in opdrachtgeverschap binnen de publieke sector sprak samen met Rik Horstman, directeur bij Spoor030 in Hilversum, over ongelijkheid en rechtvaardigheid in de zorg.
Marian Kaljouw, voormalig bestuurder van de Nederlandse Zorgautoriteit, en Freddy Weima, voorzitter van de PO-Raad, gaven hun inzichten over de zorgsector en het onderwijs. In de sessie ‘Zorg: Van wantrouwen naar vertrouwen’ gingen AEF-adviseurs Aris van Veldhuisen en Annemiek de Nooijer in gesprek met Kaljouw, evenals met Georgette Fijneman (Zilveren Kruis) en Katinka Prince (Amsterdamse Huisartsenalliantie).
Lena Bieleman van AEF verzorgde samen met Sandy Rathod, Senior Lecturer aan de Amsterdam Business School en CEO van NeuroReality, een innovatieve Virtual Reality-workshop, waarmee ze de deelnemers nieuwe perspectieven boden op maatschappelijke uitdagingen.
Irene van de Hoef nam deel aan een debat over de internationalisering van het hoger onderwijs, samen met haar AEF-collega’s Emar Kronenburg en Jolien van der Vegt, evenals oud-rector Arthur Mol, terwijl Inez Vereijken van AEF haar expertise deelde over een kansrijker onderwijsstelsel.
Verder verzorgden AEF’ers Meltem Kaya en Samar Nafie de workshop ‘Voorbij de migratiemythe’, samen met Frank Candel (VluchtelingenWerk Nederland), bespraken collega’s Janneke van der Ploeg en Samuel Verpalen morele kwesties met filosoof Frans Geraedts en onderzochten AEF-adviseurs Nynke Willemsen en Merel Scheltema hoe AI kan helpen om simpel te schrijven.
Tot slot leidde Maarten van Poelgeest een sessie over de dynamiek tussen politiek en ambtenarij, samen met Ferdi Licher van het ministerie van BZK, en werkten Bart Teulings en Maarten van Poelgeest samen met clusterregisseurs aan een intervisie over industriële verduurzaming,
“Het was een zinderende zomeravond; bruisend en warm, inspirerend en bevlogen. Wat zijn we trots op deze bijzondere editie”, aldus AEF.
Andersson Elffers Felix (AEF) is een adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken. De projecten van het bureau kenmerken zich door veranderopgaven in een complexe politiek-bestuurlijke omgeving, vaak met grote maatschappelijke impact. AEF biedt een breed palet aan diensten, van wetsevaluaties tot productinnovaties.