Roland Berger begeleidt privatisering OV in Lissabon

11 februari 2013 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

De Portugese overheid heeft Roland Berger Strategy Consultants ingehuurd om de privatisering van zijn publieke transportsysteem in de hoofdstad Lissabon te begeleiden. Het strategie adviesbureau ontwerpt op dit moment de richtlijnen voor privatisering en zal in de komende maanden helpen bij de targeting, due diligence en onderhandelingsfasen. De privatisering moet worden afgerond aan het eind van 2013.

Privatisering
Na de reddingsoperatie van de Europese Unie in de lente van 2011 nam Portugal zich voor een groot aantal privatiseringen door te voeren, om omzet te creëren voor de staatskas. Voorbeelden zijn de privatisering van zijn nationale luchtvaartmaatschappij (TAP Air Portugal), zijn nationale luchthavenbeheerder (ANA) en diverse transportfirma’s in eigendom van de staat. Daarnaast is de privatisering van het zeer inefficiënte en verlieslijdende openbaar vervoer een strategische prioriteit voor de overheid. In 2010 hadden de openbaarvervoersbedrijven een gezamenlijke schuld van bijna €17 miljard, evenveel als circa 10% van Portugals BBP. Van de diverse maatregelen is de privatisering van het openbaarvervoersnetwerk in Lissabon een van de grootste initiatieven.

Roland Berger - Public Transport

Roland Berger
Roland Berger gaat in opdracht van het vervoersbedrijf van Lissabon het metrosysteem (Metro Lisboa) en het OV-bedrijf Carris (bus en tram) privatiseren. Daarnaast onderzoekt het strategy consulting kantoor mogelijkheden om beide staatsbedrijven te fuseren en vervolgens gezamenlijk te privatiseren.