‘Groningen heeft veel baat bij omarmen van massatoerisme’

12 september 2024 Consultancy.nl

Groningen kan flink profiteren van investeringen in massatoerisme. Dat is te lezen in een geheim adviesrapport van consultancybureau Ginder.

Wie in Nederland op zoek is naar een binnenlandse vakantiebestemming, denkt wellicht aan de heuvels van Zuid-Limburg, de Zeeuwse stranden of Amsterdam met al zijn bezienswaardigheden – maar waarschijnlijk niet zo snel aan de provincie Groningen.

Dat Groningen niet zo populair is, heeft verschillende redenen. Weliswaar grenst de provincie aan de Waddenzee, maar de Groningse kustlijn heeft geen strand. Daarnaast kent de provincie nauwelijks bossen, terwijl veel accommodaties – zoals hotels – te wensen over laten.

Lees ook: Onderzoek: Limburg aantrekkelijkste binnenlandse vakantiebestemming.

Groningen zou graag meer toeristen verwelkomen. Daarom schakelde het Ginder, een adviesbureau gespecialiseerd in ruimtelijke economie, voor een onderzoek naar het ontwikkelen van de Groningse vrijetijdseconomie.

Van wandel- tot massatoerisme

Om meer toeristen naar het hoge noorden te trekken, zou Groningen zou zich onder andere kunnen richten op het wandeltoerisme. De rustige provincie zou zich daarbij kunnen profileren als een plek voor “zingeving en bezinning”, schrijft het adviesbureau.

Volgens de onderzoekers heeft dit scenario de minst verstrekkende gevolgen voor Groningen. Maar dat is eveneens het grootste bezwaar: wandeltoerisme levert niet zo veel geld op.

Wil Groningen meer geld in het laatje, dan kan de provincie het massatoerisme omarmen. In dat geval moeten er een stuk of drie grote vakantieparken worden aangelegd, een attractiepark à la de Efteling, circa vijftien campings, ongeveer vier grote hotels en ruim vijftig B&B’s.

Bonnetje doorschuiven

Een woordvoerder van Groningen laat aan het Dagblad van het Noorden (DVHN) weten dat het provinciebestuur nog geen standpunt heeft ingenomen over het adviesrapport.

Volgens Ginder loopt Groningen maar weinig financiële risico’s: de onderzoekers voorspellen dat grootschalige investeringen in toerisme zich met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zullen terugverdienen.

Bovendien hoeft provincie deze kosten niet in haar eentje op te hoesten. Het Rijk zal tot en met 2054 jaarlijks €250 miljoen overmaken naar Groningen ter compensatie van de decennia aan gaswinning en daaraan gerelateerde schade. Dat komt neer op een totaalbedrag van maar liefst €7,5 miljard.

Lees ook: ‘Nait soezen maor broezen’: Werken aan structurele oplossingen voor het Groningse bevingsgebied.

Een deel van dit geld is bedoeld om de brede welvaart in Groningen te verbeteren. “Die brede welvaart is nu op veel plekken in de provincie heel laag”, zegt Jakob Klompien, verantwoordelijk voor de Groningse economische agenda, tegen dagblad AD. “Voor de vrijetijdseconomie geldt dat ook.”

Klompien benadrukt in het gesprek dat hij zelf geen voorstander is van massatoerisme in Groningen. Wel vindt hij dat de vrijetijdssector meer nodig heeft “dan alleen een likje verf”, om de brede welvaart in Groningen te herstellen.