Grant Thornton licht wetsvoorstel verhuurdersbelasting toe

10 juli 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het zijn spannende tijden voor vastgoedbeleggers en -exploitanten. In Den Haag wordt namelijk gewerkt aan een wetsvoorstel om verhuurders van woningen te treffen met een verhuurdersbelasting. Deze fiscale maatregel is opgenomen in de Voorjaarsnota 2012 – de regeling moet nog wel worden uitgewerkt. Frank Gijzen, partner bij Grant Thornton en specialist op het gebied van real estate, licht deze maatregel toe. 

Verhuurdersbelasting voor verhuurders van meer dan 10 woningen
Om de woningmarkt uit het slop te trekken, heeft de overheid een omvangrijk pakket aan fiscale en niet-fiscale maatregelen in de Voorjaarsnota 2012 opgenomen. “Een van deze fiscale maatregelen heeft tot nu toe in de media geen aandacht gekregen, terwijl deze van grote invloed kan zijn op het toekomstige rendement van vastgoedbeleggers: de zogenaamde verhuurdersbelasting”, aldus Frank Gijzen. “Het komt er kortgezegd op neer dat verhuurders moeten gaan betalen voor de huurtoeslag die de belastingdienst uitbetaalt aan huurders. Daarbij gaat het om verhuurders die meer dan 10 woningen in de verhuur hebben.” 

Details bekend op Prinsjesdag
De maatregel zal naar verwachting al per 1 januari 2013 ingaan. Het voorstel wordt - samen met andere fiscale maatregelen - uitgewerkt in het belastingplan 2013, dat op Prinsjesdag in september zal worden ingediend.