Adviseurs helpen Rijksoverheid met beschermen van wilde bomen en planten
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft samen met adviesbureaus Maes en Wilde Bomen een plan ontwikkeld om bedreigde bomen en planten te beschermen.
De afgelopen eeuwen is de natuurlijke bosvegetatie in Nederland in grote mate verdwenen. Van de meeste planten- en bomensoorten met een wilde herkomst zijn nog kleine restpopulaties aanwezig. Op dit moment komen in Nederland ongeveer honderd verschillende soorten wilde bomen en struiken voor.
Naar schatting wordt ongeveer de helft van deze planten- en bomensoorten met uitsterven bedreigd. Om ervoor te zorgen dat wilde bomen en struiken ook in de toekomst onderdeel blijven van de Nederlandse natuur, zocht de RCE contact met adviesbureaus Maes en Wilde Bomen.
Essentiële schakel
Wilde bomen en struiken zijn genetisch gezien van grote waarde. Ze vormen namelijk een uitzondering op alle aangeplante bomen en planten, die meer op elkaar lijken. Terwijl genetische variatie binnen een florapopulatie juist van belang is: dat maakt de populatie weerbaarder.
Daarnaast zijn wilde planten- en bomensoorten ook van grote ecologische waarde. Ze vormen de basis voor de biodiversiteit op het land, onder andere omdat ze voedsel verstrekken aan heel wat zoogdieren, insecten en vogels. Deze functie van wilde bomen en struiken staat echter meer en meer onder druk.
Attentielijsten
Samen met adviesbureaus Maes en Wilde Bomen en stichting Landschapsbeheer Flevoland stelde het RCE attentielijsten op. Deze geven een overzicht van de bedreigde wilde boom- en struiksoorten per provincie.
Ook bevatten de lijsten tips voor beheerders, die door de lijsten eveneens weten welke soorten voorrang verdienen om te voorkomen dat er nog meer populaties uitsterven in de provincies. Het uiteindelijke doel is om van elke soort op de lijst een levensvatbare provinciale populatie te behouden.
“Veel wilde bomen en struiken worden bedreigd met uitsterven”, zegt een woordvoerder van de Rijksoverheid. “Door goed beheer van de laatste groeiplaatsen is het mogelijk deze trend te keren en de populaties wilde bomen en struiken in Nederland weer te laten groeien.”
“Wilde bomen en struiken staan niet op zichzelf, maar zijn het centrum voor een uitgebreid voedselweb dat rondom bomen en struiken is geëvolueerd”, vertelt Lodewijk van Kemenade van Wilde Bomen. “Dit is de oorspronkelijke biodiversiteit. Het resultaat van zo’n tienduizend jaar evolutie in de Lage Landen.”
Biodiversiteit
De laatste tijd zetten heel wat partijen uit de advieswereld zich in om de biodiversiteit te verbeteren. Zo startten IT-adviesbureau Atos en natuurbeschermingsorganisatie World Wildlife Fund (WWF) eind vorig jaar een samenwerkingsverband om met behulp van technologie de biodiversiteit te bevorderen.
Enkele maanden eerder lanceerde Capgemini een AI-tool om de biodiversiteit te verbeteren. Het instrument kan aan de hand van geluiden insecten identificeren, zodat ze beter beschermd kunnen worden. En dat is vrij cruciaal: ze vormen een onmisbare schakel in de mondiale voedselketens.