Atos en WWF bundelen krachten voor behoud van biodiversiteit
IT-adviesbureau Atos en natuurbeschermingsorganisatie World Wildlife Fund (WWF) zijn een samenwerkingsverband aangegaan om met behulp van technologie de biodiversiteit te bevorderen.
Het nieuwe samenwerkingsverband duurt vooralsnog drie jaar. In die periode zullen Atos en het WWF zich gezamenlijk bezighouden met drie biodiversiteitsprojecten. Het eerste project staat in het teken van het automatiseren van het toezicht op belangrijke ecosystemen.
Experts van Atos gaan kunstmatige intelligentie inzetten om satellietbeelden te analyseren. Daarbij maken ze gebruik van algoritmen die patronen kunnen herkennen. Op die manier wordt het mogelijk om afwijkingen te identificeren die kunnen wijzen op een negatieve impact op de biodiversiteit.
Zo kan het WWF gemakkelijker problemen met de biodiversiteit in kaart brengen, aldus een woordvoerder van de natuurbeschermingsorganisatie. “Binnen de eerste pilot, die op dit moment wordt ontwikkeld, zullen graslanden en savannen in Oost-Afrika worden geanalyseerd.”
Zoönosen
Het tweede project richt zich op het voorspellen van ‘hotspots’ voor het ontstaan van zoönosen. Dat zijn infectieziekten die kunnen overspringen van dieren op mensen, zoals de ziekte van Lyme (teek), Q-koorts (vee) en Covid-19 (vleermuis).
Atos gaat een algoritme ontwikkelen waarmee grote demografische en milieukundige dataverzamelingen en gegevens over dierenwelzijn en ziekteverwekking kunnen worden geanalyseerd. Aan de hand daarvan kunnen mogelijke uitbraken worden voorspeld.
Het nieuwe algoritme van Atos is met zijn voorspellende karakter een aanvulling op de bestaande toezichtsystemen. De technologie van Atos stelt overheden en organisaties in staat om tijdig preventieve maatregelen te treffen. Momenteel wordt een pilot ontwikkeld die zal worden afgedraaid in Zuidoost-Azië.
Wilde dieren beschermen
Het derde project is gericht op het verbeteren van een bestaande tool, genaamd SMART. Deze oplossing wordt ingezet voor het beschermen van wilde dieren en de ecosystemen waarin ze leven. Momenteel maken 50.000 professionals in 80 landen gebruik van SMART (de afkorting staat voor Spatial Monitoring and Reporting Tool).
Atos gaat in samenwerking met het IT-team van SMART de komende tijd de effectiviteit van de tool verbeteren. Daarnaast worden de dashboards en visualisatieopties van de tool onder handen genomen. Op die manier krijgen gebruikers van SMART meer inzicht in hun gegevens.
CO2-reductie
Naast de drie projecten zetten Atos en het WWF zich ook in om de CO2-uitstoot van vervuilende sectoren terug te dringen. Daartoe analyseren ze ieder jaar één branche. Aan de hand daarvan stellen ze vast met welke oplossingen in die sector zo snel mogelijk een flinke CO2-reductie kan worden gerealiseerd.
Enige tijd geleden namen Atos en het WWF al de mondiale scheepvaartsector onder de loep. Ze ontdekten dat de meeste duurzaamheidsinitiatieven binnen deze branche zich richten op het ontwikkelen van nieuwe brandstoffen en scheepsontwerpen. Dergelijke initiatieven hebben uiteraard pas op de langere termijn een effect op de CO2-uitstoot.
Atos en het WWF ontwikkelden een duurzaamheidsroutekaart voor de middellange termijn. Het efficiënter inrichten van de operationele activiteiten en het verbeteren van scheepsmotoren zijn twee oplossingen waarvan de effecten minder lang op zich laten wachten.
“Hierbij kan digitale technologie de scheepvaart helpen zijn activiteiten klimaatneutraal te maken”, geeft de woordvoerder van het WWF aan.
Krachten bundelen
“De ingrijpende gevolgen van klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit zijn overal zichtbaar”, zegt Kirsten Schuijt, algemeen directeur van het WWF. “Met technologie is het mogelijk om de grootste uitdagingen aan te pakken waar we als samenleving voor staan. We zijn erg blij de krachten te kunnen bundelen met Atos.”
“Dit samenwerkingsverband met het WWF sluit goed aan op onze gemeenschappelijke ambities en expertises”, aldus Yves Bernaert, CEO van Atos. “Ik ben er trots op dat onze technologische expertise wordt ingezet om CO2-reductie te realiseren en biodiversiteitsprojecten wereldwijd te ondersteunen.”