Kennisdeling binnen Nederlandse dronesector voor verbetering vatbaar
De kennisdeling binnen de Nederlandse dronesector is voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureaus Berenschot en To70.
Drones worden meer en meer ingezet bij uiteenlopende activiteiten, zoals het maken van videobeelden, het bespuiten van gewassen, het monitoren van de wildstand in natuurgebieden en het inspecteren van moeilijk bereikbare plekken.
Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) ontwikkelt een actieplan om de Nederlandse dronesector verder te laten groeien. Dat plan richt zich onder meer op het bevorderen van kennisdeling in de dronesector, wat innovatie moet stimuleren.
Om in beeld te brengen hoe het momenteel is gesteld met de kennisdeling in onze dronesector, schakelde I&W adviesbureau Berenschot en luchtvaartconsultant To70 in.
Verschillende perspectieven
In het rapport is te lezen dat iedere betrokken partij in de dronesector – zowel publiek als privaat – kennisdeling zeer belangrijk vindt voor innovatie. “Het perspectief op kennisdeling verschilt echter per betrokkene in de sector”, aldus de onderzoekers.
Dit heeft vooral te maken met verschillende belangen, behoeften en verwachtingen. Zo ziet het ministerie van I&W kennisdeling als een instrument om de ontwikkeling richting de toekomst vorm te geven, terwijl marktpartijen kennisdeling beschouwen als instrument om de huidige problemen op te lossen.
Zwaartepunt
In de sector vindt momenteel in verschillende mate kennisdeling plaats. Het zwaartepunt van de kennisdeling bevindt zich tussen de Rijksoverheid enerzijds en publieke en private organisaties anderzijds.
“De belangrijkste kennisbehoeften binnen de Nederlandse dronesector zijn kennis over de wet- en regelgeving en inzicht in de toekomstige ontwikkelingen”, schrijven de onderzoekers.
Informeel netwerk
De sector is afhankelijk van een sterk informeel netwerk, waar kennis wordt uitgewisseld via persoonlijke relaties. Hoewel dat effectief kan zijn, maakt het de sector kwetsbaar voor verstoringen door bijvoorbeeld ziekte of personeelsveranderingen.
“Om deze kwetsbaarheden te verminderen, is er behoefte aan meer coördinatie en een gestructureerdere aanpak”, geven Berenschot en To70 aan.
Drie voorwaarden
In hun rapport noemen de onderzoekers drie voorwaarden die cruciaal zijn voor effectieve kennisdeling in de dronesector.
Allereerst moet de aanpak inclusief zijn. Dat betekent dat alle perspectieven en belangen van alle betrokken partijen worden meegenomen. Volgens de onderzoekers is een open dialoog hierbij van groot belang: die bevordert immers wederzijds begrip.
In lijn hiermee is “wederzijdse investering” eveneens noodzakelijk. Het delen van kennis is een taak van zowel de overheid als marktpartijen: succesvolle kennisdeling is dus een actieve, voortdurende wisselwerking tussen beide partijen.
Ten derde moet bij kennisdeling aandacht worden geschonken aan de formele kant (concrete informatie) én aan de informele kant (inzichten, ervaringen en expertise). Deze gecombineerde benadering maximaliseert de waarde van gedeelde kennis, stellen de adviesbureaus.
Online platform
Om ervoor te zorgen dat kennisdeling kan plaatsvinden, is het volgens de onderzoekers nuttig om een online platform te ontwikkelen. Op zo’n platform moet alle relevante informatie en kennis eenvoudig te vinden zijn.
Verder is transparante communicatie over veranderingen in wet- en regelgeving uiterst belangrijk. Dat geldt ook voor informatie over besluitvormingsprocessen binnen de Inspectie Leefomgeving en Transport (onderdeel van het ministerie van I&W).
Omdat informele kennisdeling ook van belang is voor de sector, lijkt het Berenschot en To70 nuttig als het ministerie van I&W regelmatig bijeenkomsten organiseert waar het marktpartijen kan ontmoeten. Andersom zou het ministerie er ook baat bij hebben externe evenementen te bezoeken.