Bisnez: Kennisborging euvel van lean projecten

12 oktober 2012 Consultancy.nl

Lean is terug van weggeweest. In vrijwel alle grote gegevensverwekende organisaties wordt wel gewerkt met Lean-programma's, of iets dat daar op lijkt. Toch lijken de meeste Lean trajecten op hetzelfde euvel vast te lopen. Namelijk geen goede borging in de organisatie. Dit althans stelt Peter Noordam, directeur van Bisnez Management en docent aan de Erasmus University Rotterdam.
 
Lean is volgens Noordam vaak een afdelingsfeestje en wordt dan wel organisatiebreed geadopteerd, maar vervolgens opgehangen aan afdelingshoofden. Noordam signaleert dat deze afdelingshoofden, gewend om te delegeren, het Lean traject veelal bij een projectteam beleggen. Dit team gaat vervolgens enthousiast aan de slag en weet ook wel een aantal verbeteringen te realiseren, maar zo gauw het over de afdelingsgrenzen heen gaat, wordt het moeilijk. Gevolg: moeizame overleggen tussen de vaak wel enthousiaste medewerkers die vastlopen in prioriteringen en belangen op een hoger niveau en afhakende gefrustreerde medewerkers.
 
Verder wordt in de meeste gegevensverwerkende organisaties minimaal 85% van het proces ondersteund door geautomatiseerde systemen. En geautomatiseerde systemen groot en klein hebben één kenmerk gemeen: namelijk een enorm gebrek aan flexibiliteit. Als laatste dilemma blijkt dat het beschikbaar stellen van tijd iedere keer lastig. Lean trajecten moeten worden gedaan door enthousiastelingen die er plezier in hebben om de organisatie een kwaliteitsimpuls te geven en de processen efficiënter, flexibeler en slagvaardiger te maken. Maar om dit enthousiasme vast te houden over een langere periode is lange termijn aandacht en management-commitment noodzakelijk. De gemiddelde manager heeft naast ‘kwaliteitsverbetering’ of innovatie nog zeker tig andere onderwerpen op zijn/haar agenda staan die dan wel niet belangrijker maar wel zeker urgenter zijn. De eerste 2 maanden is hij/zij nog voorzitter van het lean-team maar daarna draagt hij de voorzittershamer over aan een goede tweede man/vrouw, waarna het langzaam uit zijn of haar blikveld verdwijnt.
 
Gouden regels
De ervaren consultant van Bisnez Management stelt dit soort zaken vaak tegen te komen en heeft een paar gouden regels: Zorg voor proceseigenaarschap over afdelingen heen, Maak de proceseigenaar verantwoordelijk voor het ‘inrichten’ van het proces, Geef de proceseigenaar de bevoegdheid om het wijzigingsoverleg, waarin de wijzigingen richting automatisering (change board) worden geprioriteerd, voor te zitten en tot slot, Zorg dat de proceseigenaar minimaal twee jaar in deze rol blijft opereren.

Nieuws

Meer nieuws over