Bedrijven onderschatten megaboetes door datalek

28 januari 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Meer dan de helft van de Europese bedrijven is bewust van het feit dat er dataverlies optreedt. En daarmee onderschatten deze bedrijven twee grote risico’s – niet alleen wordt information capital steeds meer een strategische asset van bedrijven, ook riskeren ze de kans op een megaboete. Dit blijkt uit onderzoek van Opinion Matters in opdracht van ICT adviesbureau Iron Mountain.
 
De mogelijke gevolgen van een datalek zijn groot. Schade ontstaat door boetes, verlies van waardevolle gegevens, concurrentienadelen en reputatieschade. Om de aandacht te vestigen op het belang van privacy en gegevensbescherming heeft de EC de ‘European Privacy and Data Protection Day’ in het leven geroepen, dat vandaag plaatsvindt.
 
Megaboetes
In 2012 heeft de EC een concept-wetsvoorstel gepubliceerd inzake gegevens-bescherming. Die bevat boeteclausules tot maximaal een €1 miljoen of 2% procent van de jaaromzet, in geval van een gegevenslek en privacy-problemen. Uit het onderzoek blijkt dat deze op handen zijnde sancties tot dusver weinig effect hebben gehad op de meeste bedrijven. Zo vinden 65% van de respondenten dat de dreigende boetes weinig invloed hebben gehad op het informatiebeleid van hun bedrijf.
 
Voorkomen of verzekeren?
Desondanks hebben drie van de vier respondenten (76%) zich inmiddels verzekerd tegen de financiële gevolgen van een datalek bij hun bedrijf, of zij onderzoeken de mogelijkheden daar toe. Christian Toon, Head of Information Risk bij Iron Mountain, zegt: ”De helft van de Europese organisaties ziet gegevensverliezen als onvermijdelijk. Dat is een zorgwekkend cijfer. Het laat zien dat bedrijven van elke omvang, nalaten de benodigde stappen te nemen om hun informatie te beschermen. Het lijkt erop dat veel bedrijven zich liever verzekeren tegen de kosten van een datalek, dan dat ze stappen ondernemen om die te voorkomen.”
 
Zie ook de gerelateerde berichten:
- Informatiebeveiliging wordt cruciaal in adviesbranche
- Anonymous hackt servers van Booz en stuurt factuur
- PwC: Advocaten laks met vertrouwelijke gegevens
- PwC: Banken niet zorgvuldig genoeg met klantgegevens