Informatiebeveiliging wordt cruciaal in adviesbranche

13 november 2012 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

In een tijd waarin steeds meer zakelijke informatie digitaal wordt opgeslagen blijft het belang van het beveiligen van bedrijfinformatie groeien. Na de beveilingsblunders van Atos en PA Consulting Group in 2008 werd dit vorig jaar nogmaals onderschreven door het hackschandaal van Booz Allen Hamilton. Analisten verwachten dan ook dat het thema informatiebeveiliging in de komende jaren meer en meer aandacht zal krijgen op de agenda van bestuuders en partners in de zakelijke dienstverlening.

Vertrouwelijke gegevens
Adviesbureaus bezitten in veel gevallen gevoelige en vertrouwelijk gegevens van opdrachtgevers. Zo hebben adviesbureaus werkzaam op het gebied van fusies & overnames, zoals corporate finance adviesbureaus of de M&A adviesbureaus, vertrouwelijke data over potentiële overnames in bezit. Deze data wordt alleen verspreid onder een kleine groep medewerkers, consultants en advocaten, waarvoor bijvoorbeeld een Non Disclosure Agreement (NDA) geldt. Strategy consulting-kantoren werken met veel ‘strategische data’, informatie die alleen bestemd is voor het hoger management en niet voor medewerkers, om maar niet te spreken over concurrenten.

Grote risico’s
Uit het onderzoek ‘Information Risk Maturity Index’ van PwC komt naar voren dat het verlies van vertrouwelijke data door zakelijke dienstverleners kan leiden tot drie grote risico’s: reputatieschade, juridische aansprakelijkheid en negatieve publiciteit. In 2008 verloor een consultant van PA Consulting Group in het Verenigd Koninkrijk een USB-stick met daarop de gegevens van 84.000 gedetineerden, wat leidde tot massale negatieve media aandacht. Ook ontbond de Britse overheid het contract ter waarde van meer dan €2 miljoen met het adviesbureau.

In hetzelfde jaar verloor ook Atos een USB stick met daarop de inloggegevens van 12 miljoen Britten voor een belangrijke overheidssite. En recentelijk werd de complete adviesbranche wakkergeschud toen Booz Allen Hamilton, één van de belangrijkste consultancybedrijven op het gebied van informatiebeveiliging, zelf ook pijnlijk in de fout ging. In augustus vorig jaar kraakte de hackergroepering Anonymous het computersysteem van het consultancybedrijf. Bij deze cyberaanval werden niet alleen gegevens van medewerkers gestolen, maar ook e-mailadressen van medewerkers van de Amerikaanse militaire dienst die in het bezit waren van het bedrijf.

Andere cyberaanvallen, zoals de hacks van Comodo, Startcom en Diginotar, hebben het belang van digitale security nog eens onderstreept. Toch blijkt ook uit de Information Risk Maturity Index dat een groot aantal bedrijven informatiebeveiliging nog lang niet zo serieus neemt als men zou verwachten gezien de negatieve effecten en de realistische dreiging van cybercrime. Ook zakelijke dienstverleners en consultancybureaus behoren tot deze groep.

Betere beveiliging nodig
Aangezien het niet in de lijn der verwachting ligt dat de digitalisering van de zakensector in de nabije toekomst zal afnemen zou het ook naïef zijn om de groeiende dreiging van cybercriminaliteit te onderschatten. In de komende jaren zullen bedrijven hun informatie steeds beter moeten beveiligen tegen hackers om zich niet bloot te stellen aan de negatieve gevolgen van het verlies of de beschadiging van wellicht hun meest kostbare eigendom: informatie.