Terugblik: Emixa Advanced Analytics Hackathon 2024

05 juli 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

De 2024-editie van de Advanced Analytics Hackathon van Emixa zit erop: zes teams streden gedurende 48 uur om met behulp van slimme analytics de beste innovatie te creëren. “Het werd een intense en inspirerende competitie vol creativiteit en doorzettingsvermogen.”

Een hackathon is een evenement waarin teams binnen een beperkte tijd aan specifieke uitdagingen werken om innovatieve oplossingen te bedenken. Deze intensieve bijeenkomsten stimuleren creativiteit en samenwerking, wat leidt tot snelle en vaak verrassende resultaten.

Tijdens de 2024-editie van de Advanced Analytics Hackathon van Emixa, een 500-koppig collectief van digitale transformatiespecialisten, gingen zes teams van consultants, data scientists en ontwikkelaars aan de slag voor zes verschillende opdrachtgevers. Binnen 48 uur creëerden ze werkende oplossingen met behulp van input en data van de klant.

“Het ging daarbij om oplossingen die écht werken en waarde toevoegen”, aldus Emixa. “De teams werkten hard door en het was een bijzondere ervaring voor zowel de consultants als de klanten, die hun vraagstukken, kennis en data inbrachten.”

Een deelnemer aan de hackathon laat weten: “Ik was echt verrast hoe snel we als groep van start gingen. Iedereen viel naadloos in een rol en begon enorm hard te werken. Het enthousiasme en de energie van ons team zijn echt geweldig.”

Samenwerking en innovatie

Samenwerking en innovatie vormden de rode draad tijdens de hackathon. De deelnemers werden ondergedompeld in een energieke en ondersteunende omgeving, waarbij iedereen kon profiteren van elkaars kennis en hulp. “Het voelde een beetje als een schoolkamp. We kamperen allemaal samen, werken met vijf teams in dezelfde ruimte en helpen elkaar waar we kunnen. Het is echt een leuke sfeer”, blikt een andere deelnemer terug.

De hackathon heeft indrukwekkende resultaten opgeleverd. De teams werkten 48 uur non-stop aan hun oplossing. Op vrijdagmiddag presenteerden de teams hun resultaten: zes werkende data science-oplossingen voor uiteindelijk zes tevreden opdrachtgevers. Deze editie waren dat Autohopper | Autoverhuur & Shortlease, BTT Multimodal Container Solutions, Comfort Partners, conTeyor, GXO Logistics, Inc. en XRAY Automotive.

Al deze bedrijven hadden voor de hackathon hun vraagstukken en data ingebracht, gebaseerd op realistische en relevante uitdagingen waarmee de bedrijven in de praktijk mee te maken krijgen.

De winnaars

Het winnende team bestond uit Senne van der Vliet, Timo van Helvoort, Sjors Braam, Albert Leijenhorst, Mathijs Waasdorp en Sven Rademaker. Zij creëerden voor verpakkings- en opslagbedrijf conTeyor een AI-assistent.

Senne, consultant en team captain van het winnende team, blikt tevreden terug: “Het was hard werken, maar het is ons gelukt. We hebben gebruikgemaakt van Python en Mendix om een slimme app neer te zetten die 3D-modellen met elkaar vergelijkt en informatief weergeeft. Daarbij was ook de hulp van Frederik Verscheure van conTeyor heel waardevol. Hij deed mee en wist alles over de data van ConTeyor. We zijn supertrots op ons team en heel blij dat onze opdrachtgever enthousiast is.”

Ook Bart Vermeulen, PLM manager van conTeyor en een van de opdrachtgevers, was onder de indruk. “Ik was verbaasd dat het team in korte tijd een demoversie heeft kunnen bouwen die hout snijdt. Met deze oplossing, Nestimator AI, kunnen we de kennis die we de afgelopen jaren met onze mensen hebben opgebouwd ook met nieuwe mensen delen. Zo kunnen we sneller doorgroeien als bedrijf. Goed gedaan!”

Waarde gecreëerd

Zo kijkt iedereen terug op een geslaagd evenement voor zowel de deelnemende consultants als de opdrachtgevers. “De intense samenwerking, innovatieve oplossingen en indrukwekkende resultaten laten zien hoe waardevol een hackathon kan zijn. In goede samenwerking zijn bruikbare oplossingen gecreëerd, die direct in de praktijk ingezet kunnen worden”, aldus Emixa.

“Ik zou zeker weer meedoen. In 48 uur hebben de teams zich volledig vastgebeten in één case en kwamen zo veel sneller tot resultaat. Het is overweldigend om te zien hoe gefocust en enthousiast iedereen was”, laat een van de opdrachtgevers tot slot weten.