Berenschot onderzoekt seksuele intimidatie Stadsbank

25 januari 2013 Consultancy.nl

Leidinggevenden van de Enschedese Stadsbank worden beschuldigd van bedreiging en seksuele intimidatie. Oud-medewerkers hebben de ernstige intimidatie aan het licht gebracht, met als gevolg dat de zaak momenteel bij de Nationale Ombudsman ligt. Het bestuur van de Stadsbank heeft Berenschot ingehuurd om onafhankelijk onderzoek te doen naar de zaak. Het adviesbureau zal begin maart haar bevindingen terugkoppelen aan het bestuur.
 
De Stadsbank is een gemeentelijke organisatie die mensen helpt financieel zelfredzaam te zijn. De Stadsbank biedt financieel advies aan mensen die kampen met financiële problemen. Daarnaast verzorgt de bank zonder winstoogmerk kredieten, leningen en overige financiële ondersteuning. De Stadsbank bedient 22 gemeenten in Twente en de Achterhoek vanuit Enschede, Hengelo en Almelo.
 
Schrikbewind
Volgens vier voormalige werknemers heerst er een schrikbewind, gevoerd door managers en directieleden. Ze geven aan dat van persoonlijke wrok geen sprake is. Eén van de klagers, Annemarie Flinterman, geeft aan: "We hebben allen nieuwe banen gevonden. Het gaat ons om de mensen die er nu werken. Er is sprake van bedreiging en zelfs seksuele intimidatie. Als je dat aankaartte bij de directie, dan kon je een disciplinaire maatregel of zelfs ontslag tegemoet zien. Daar werd regelmatig mee gedreigd".
 
Via het Dagelijkse bestuur hebben de ex-medewerkers vorig jaar gepoogd een onderzoek te krijgen. In Oktober werden de klachten echter als ongegrond betiteld. De wethouder van Enschede en tevens voorzitter van het bestuur van de Stadsbank, Patrick Welman, herkent zich niet in de klachten.” "Er is zeker geen sprake geweest van intimidatie. Hooguit een strakker beleid wegens bezuiniging".

Nieuws

Meer nieuws over