Caspar Boersma (Emixa) over zijn start in het data & analytics team

14 juni 2024 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sinds vier maanden is Caspar Boersma aan boord bij digitale transformatiespecialist Emixa in de rol van Data & Analytics consultant. Hoe heeft hij de afgelopen periode beleefd en waar houdt hij zich zoal mee bezig? We vroegen het Caspar.

Als het om werken met data gaat, voelt Caspar Boersma zich als een vis in het water. Eerder rondde hij aan TU Delft een Bachelor (Mechanical Engineering) en een master af (Robotics), ook liep hij tijdens zijn master stage bij Synechron, met data & analytics als belangrijkste focusgebied.

“Het ontdekken van nieuwe inzichten en het helpen van mensen met hun werk te vereenvoudigen spreekt me erg aan in het werken met data”, vertelt Caspar, die zijn loopbaan afgelopen februari aftrapte binnen het Data & Analytics-team van Emixa.

Caspar Boersma (Emixa) over zijn start in het data & analytics team

Met ruim 530 medewerkers levert Emixa end-to-end digitale transformatiediensten aan opdrachtgevers binnen vooral de industriële en productiesector. Denk aan vraagstukken als procesoptimalisatie, product lifecycle en asset management, IT-architectuur, low-codeapplicaties, systeemintegraties, data analytics en change management.

Op de laatste twee gebieden legt Emixa’s Data & Analytics-praktijk zich toe. Dit team, dat onder leiding staat van Han Raaijmakers, bestaat uit ongeveer 25 consultants.

‘Warm welkom, gelijkgezinde collega’s’

“De mensen zijn leuk en vriendelijk en er is ook genoeg ruimte voor gezelligheid”, vertelt Caspar, die bij zijn start gelijk met zijn neus in de boter viel: “Ik ben binnen een maand nadat ik begon al meegegaan op wintersport, waardoor je iedereen ook gelijk al goed leert kennen.”

Bovendien matcht de cultuur die hij bij Emixa ervaart uitstekend, legt Caspar uit, die zijn nieuwe collega’s beschrijft als een groep gelijkgezinden: “Iedereen wil op werkgebied topresultaten neerzetten en vind ik het mooi om te zien dat iedereen enthousiast wordt van innovatieve oplossingen.”

Caspar was onder andere zeer verheugd dat hij gelijk vanaf zijn start intern kon bijdragen aan het team: “Emixa heeft me goed op weg geholpen met een interne opdracht en ondersteuning van collega’s. Ik kreeg de vrijheid om de opdracht te focussen op wat ik wilde leren en het is leuk dat het resultaat nu in gebruik is.”

De eerste klantopdracht liet vervolgens ook niet lang op zich wachten. “Mijn eerste opdracht is bij een bouwbedrijf, waar ik werk op thema’s als financiële situatie van projecten en leveranciersselectie. Mijn rol heeft een focus op Data Engineering en Business Intelligence met Power BI”, legt Caspar uit.

‘Je krijgt bij Emixa uitstekende begeleiding’

Wat bovendien erg fijn was, was dat hij niet meteen in het diepe werd gegooid: “Het Data & Analytics team wees me een buddy en HR-verantwoordelijke toe voor begeleiding, waarbij de een recent gestart is en de ander al langer in het team rondloopt. Ook is er een uitgebreid programma met interne en externe trainingen dat iedereen volgt.”

Caspar legt uit dat bij de klant wordt samengewerkt met twee teams van Emixa. “Dat is handig, omdat we altijd op dezelfde plek werken en veel onderling contact hebben. Bovendien is het leerzaam dat binnen mijn team ook iemand van het Management Consulting team van Emixa zit.

Binnen het project helpt Caspar de klant om data efficiënter in te richten en om inzichten en waarde uit data nog beter te kunnen ontsluiten. “Het geeft veel voldoening dat je mensen helpt hun werk makkelijker te maken, doordat ze door ons bijvoorbeeld niet meer handmatig allerlei Excel bestanden hoeven te combineren. Hierdoor bespaar je ze vaak veel tijd en is het minder foutgevoelig.”

‘Combineer graag mijn hard- en soft skills’

Daarbij ben ik ook samen met stakeholders bezig om te bespreken wat ze nodig hebben en te kijken of dat technisch mogelijk is, en bezig met dat hetgeen wat je doet ook daadwerkelijk landt in de organisatie”, voegt Caspar toe, die daarmee het belang van change management bij datatransformaties onderstreept.

Want voor alle aanpassingen aan systemen, processen en manieren van werken dient bij dergelijke datatransformaties natuurlijk het nodige draagvlak gecreëerd te worden. En dat is precies een aspect dat Caspars werk er alleen maar interessanter op maakt, zo laat hij weten: “De combinatie van hard- en soft skills en verschillende onderwerpen waar je die op toepast maakt deze baan heel divers en boeiend.”

Ook een tweede en interessante klantopdracht heeft zich voor Caspar inmiddels aangediend. “Sinds kort werk ik ook aan een data science-opdracht bij een aardappelveredelaar, waarbij ik help bij het selecteren van de beste kruisingen om bepaalde eigenschappen te verbeteren, zoals resistentie, opbrengst of smaak. Ik heb een brede interesse dus vind het heel leuk om me in zo’n nieuw thema te verdiepen”, aldus Caspar.

Vooruitkijken

De komende tijd zal hij ongetwijfeld nog meer waardevolle en nieuwe ervaringen gaan opdoen vanuit het Data & Analytics-team en bij klanten. Op de vraag waar Caspar over twee jaar wil staan, zegt hij: “Tegen die tijd hoop ik veel verschillende opdrachten gedaan te hebben, van data strategie tot aan data science.”

“Bovendien wil ik brede kennis hebben opgedaan over dit vakgebied, zodat ik een beeld heb van een volledige digitale transformatie, en wat daar de beste methodes voor zijn”, besluit Caspar.